ANSVSA: Termenul limita pentru MICROCIPAREA CAINILOR ar putea fi PRELUNGIT

Termenul pana la care trebuie MICROCIPATI CAINII, 1 ianuarie 2015, ar putea fi PRELUNGIT, la solicitarea proprietarilor din toate judetele si a organizatiilor profesionale ale medicilor veterinari, a anuntat luni printr-un comunicat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).             

“Avem numeroase semnale din tara, de la proprietarii de animale, ca termenul de 1 ianuarie 2015 este nerealist, in special in mediul rural, unde populatia are resurse financiare limitate. Intentia noastra a fost sa identificam toti cainii cat mai curand, pentru prevenirea abandonului, dar cifrele arata ca este imposibil sa putem realiza acest deziderat la finele acestui an”, a declarat presedintele ANSVSA, VLADIMIR MANASTIREANU.

ANSVA reaminteste, in acest context, ca la 1 noiembrie 2014 a fost demarata campania de vaccinare antirabica a cainilor din gospodariile populatiei la nivel national, care presupune nu doar imunizarea patrupedelor, ci si identificarea si inregistrarea lor, ca parte a strategiei de gestionare a intregii populatii canine din Romania.

Citeste si: STUDIU: Doar UN SFERT dintre dintre proprietarii de caini sunt dispusi sa-i STERILIZEZE

“In conformitate cu prevederile Ordinului nr. 29 din 25 februarie 2014, actiunea de vaccinare antirabica este obligatorie si va fi efectuata doar la cainii identificati prin microcipare si insotiti de carnet de sanatate. Urmare a solicitarilor propietarilor de caini din toate judetele dar si a organizatiilor profesionale ale medicilor veterinari, in cadrul ANSVSA, a fost convocat un grup de lucru avand ca tema vaccinarea antirabica profilactica la caini precum si prelungirea datei pana la care este obligatorie microciparea cainilor”, se mai arata in comunicat.

Potrivit ordinului presedintelui ANSVSA nr. 1/2014, data limita stabilita pentru MICROCIPAREA CAINILOR este 1 ianuarie 2015. Pana in noiembrie, au fost insa identificati si inregistrati doar 180.000 de caini, astfel ca grupul de lucru va lua in discutie oportunitatea prelungirii datei limita pentru microciparea cainilor, luand in considerare “toate aspectele tehnice si legale, inclusiv impactul provocat de suspendarea aplicarii HG nr. 1059/2013 privind normele”, mai precizeaza ANSVSA.

Actiunea de vaccinare antirabica, ale carei costuri sunt suportate de la bugetul de stat, este obligatorie si va fi derulata pana la sfarsitul lui februarie 2015.

Citeste si: ANSVSA: Campania de inregistrare a cainilor cu stapan debuteaza sambata. Afla aici ce trebuie sa faci pentru animalul tau

La sfarsitul lunii iunie, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat, la cererea organizatiei Vier Pftoten, normele de aplicare a Legii cainilor fara stapan, instanta motivand ca acestea contrazic actul normativ in ceea ce priveste persoanele juridice cu care autoritatile locale pot incheia contracte pentru gestionarea problemei maidanezilor. Guvernul a contestat decizia, la instanta suprema.

Sursa foto: gorjeanul.ro