Antal Arpad: Proiectul de autonomie sa aiba cinci elemente importante, intre care si drepturile romanilor

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, sustine ca proiectul statutului de autonomie a tinutului Secuiesc ar trebui sa cuprinda cinci elemente importante, intre care autonomia fiscala si drepturile romanilor din zona, afirmand ca aceste drepturi nu vor fi ingradite prin statut.

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca proiectul statutului de autonomie a tinutului Secuiesc la care lucreaza reprezentantii Uniunii va trebui sa cuprinda cinci elemente importante: atributiile care ar trebui delegate de la nivel central catre autoritatile regionale si locale, limbile oficiale in regiune, asigurarea proportionalitatii etnice in institutiile publice, autonomia fiscala si asigurarea drepturilor romanilor din zona, transmite corespondentul Mediafax.

In ceea ce priveste atributiile, liderul UDMR Sfantu Gheorghe, care face parte din grupul de lucru al proiectului de statut, considera ca apararea si politica externa ar trebui sa ramana la nivel central, iar restul sa fie delegate autoritatilor regionale si locale.

El a adaugat ca, prin acest proiect, UDMR propune ca in regiunea autonoma limba maghiara sa fie oficiala, alaturi de limba romana. 

Citeste si: ANTAL ARPAD: PROIECTUL DE AUTONOMIE SA AIBA CINCI ELEMENTE IMPORTANTE, INTRE CARE SI DREPTURILE ROMANILOR

Cu privire la autonomia fiscala, Antal a explicat ca aceasta ar insemna ca toate taxele si impozitele sa fie adunate la nivel regional si o cota parte din aceasta suma – 5-10 la suta, in functie de negocieri – sa fie transferata bugetului central.

Liderul UDMR Sfantu Gheorghe considera ca tinutul Secuiesc se poate sustine din punct de vedere financiar.

“Aici sunt oameni gospodari, care nu cheltuiesc mult, preponderent nu traiesc din credite, deci tinutul Secuiesc se poate sustine singur, pentru mine nu este o dilema acest lucru”, a subliniat el.

Cu privire la comunitatea romaneasca din zona, Antal a precizat ca drepturile acesteia nu vor fi ingradite prin statutul de autonomie si ca si romanii vor avea de castigat in urma autonomiei.

“Cea de-a cincea problema care trebuie rezolvata in acest statut se refera la drepturile asigurate romanilor din aceasta zona, pentru a fi foarte clar pentru toata lumea ca prin acest proiect si prin realizarea autonomiei drepturile comunitatii romanesti nu vor fi ingradite. (…) Noi nu vrem sa scapam de romani, noi vrem ca ei sa ramana aici, sa contribuie si ei la o viata mai buna, sa traiasca mai bine, sa invatam unii de la ceilalti”, a subliniat el.

Antal Arpad a spus ca proiectul de autonomie este in lucru si ca forma finala a acestuia va fi supusa dezbaterii publice, dupa care va fi inaintata Parlamentului Romaniei, inaintea Congresului UDMR din primavara anului viitor.

“Exista o decizie a Congresului UDMR din 2013 care se refera la acest aspect si am convingerea ca pana la urmatorul Congres, care va fi in primavara anului viitor, se va inainta proiectul Parlamentului”, a conchis Antal.