Antal Arpad: Romania va deveni o societate de tip latino-american, cu putini oameni bogati si foarte multi saraci

Antal Arpad

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, considera ca este nevoie de o Constitutie noua, care ”sa spuna ca Romania este stat unitar, suveran si indivizibil”, el apreciind ca altfel se va ajunge la o societate de tip latino-american cu orase locuite de putini bogati si foarte multi saraci.

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca dupa alegerile prezidentiale se termina o era in politica si incepe una noua, intr-un context geopolitic “extrem de complex si complicat pentru Romania”, transmite agentia Mediafax.

“Aceasta campanie electorala trebuie sa puna bazele unei Romanii mai moderne, care sa raspunda necesitatilor geopolitice din zona”, a spus Antal.

El a afirmat ca in ultimii 25 ani au existat politici publice prin care o parte din populatia activa, care ar trebui sa genereze valori pentru tara, a parasit Romania.

Citeste si: DRAGNEA: UDMR sa nu creada vreodata ca proiectul de autonomie va prinde viata in aceasta tara

“In 25 de ani Romania i-a izgonit din aceasta tara pe cei care erau buni, erau medici buni, profesori buni, specialisti buni. Nu spun ca au plecat cu totii, au ramas multi, dar a existat o politica prin care, practic, statul a fost pentru cei care trebuiau sa primeasca ajutoare sociale. (…) Urmatoarea era trebuie sa insemne o modernizare din acest punct de vedere. (…) In acest moment Romania are cele mai mari probleme demografice din Europa de Centrala si de Est. Ma refer aici atat la scadere, cat si la structura populatiei din punctul de vedere al categoriilor sociale, cei care traiesc in saracie adanca sunt din ce in ce mai multi”, a afirmat liderul UDMR Sfantu Gheorghe. 

In opinia acestuia, daca se continua in aceasta directie, Romania va deveni o societate de tip latino-american, in care vor fi orase cu putini oameni bogati si foarte multi saraci.

Potrivit lui Antal, acest proces trebuie oprit prin schimbarea politicilor publice si printr-o Constitutie noua.

CITESTE SI:  KELEMEN HUNOR: Proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc este NECONSTITUTIONAL 

“In primul si in primul rand este nevoie de o Constitutie noua. Constitutia actuala a Romaniei creeaza frane in dezvoltarea societatii romanesti. (…) Nu trebuie modificata Constitutia, ci este nevoie de una noua, care sa raspunda necesitatilor secolului XXI. Vreau sa subliniez ca vorbesc de o Constitutie noua, care sa spuna in continuare ca Romania este un stat unitar, suveran, indivizibil. Pana la urma, sunt niste aspecte de foarte mult timp lasate la nivelul declaratiilor, deoarece statul este foarte suveran cand trebuie sa dea cu pumn in gura minoritatilor, dar nu prea este suveran cand trebuie sa negocieze interesele statului cu Fondul Monetar International. isi apara suveranitatea fata de cei slabi, iar fata de cei puternici nu”, a adaugat liderul UDMR Sfantu Gheorghe.