Antena 3, amendata de CNA cu 50 000 lei

Antena 3 a fost amendata cu 50 000 lei de catre Consiliul National al Audiovizualului pentru denigrarea Andreei Pora. Emisiunea in care jurnalistei i-a fost incalcat “dreptul la imagine” este “Sinteza zilei”, editia din 14 ianuarie.

Amenda de 50.000 de lei a fost aplicata la propunerea lui Lorand Turos, cu sase voturi “pentru” si cinci voturi “impotriva”

In urma difuzarii emisiunii “Sinteza zilei” din 14 ianuarie, CNA a primit 15 reclamatii. De asemenea, CNA a audiat, in luna ianuarie, in aceasta speta, mai multe persoane, jurnalisti si reprezentanti ai unor organizatii non-guvernamentale.

Printre acestia s-au numarat Mircea Marian, Robert Turcescu, Dan Andronic, Silviu Sergiu, Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI), Andrei Cornea (Grupul pentru Dialog Social – GDS) si Gelu Trandafir (Freedom House Romania).

Citeste si: Mircea Badea a pierdut procesul cu seful ANI. Exprimarea este pur si simplu insultatoare

Cele trei organizatii au transmis CNA si o sesizare in care au solicitat Consiliului sa analizeze emisiunea “Sinteza zilei” din 14 ianuarie.
“Va sesizam cu privire la editia din 14 ianuarie 2014 a emisiunii <Sinteza Zilei>, in care jurnalistei Andreea Pora i-a fost grav afectata demnitatea umana si i-a fost incalcat dreptul la propria imagine. (…) Apreciem ca astfel de emisiuni compromit in ochii publicului notiunea de jurnalism (care trebuie sa fie exigent in raport cu fortele politice si institutiile publice), transformand presa intr-un instrument de batjocorire a celor cu opinii diferite.

Ele aduc grave prejudicii demnitatii persoanelor desemnate drept ‘tinte’. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene consacra in primul articol demnitatea umana ca un drept ce trebuie respectat si protejat, temei al celorlaltor drepturi fundamentale”, se noteaza in sesizarea transmisa CNA de cele trei organizatii.

In emisiunea respectiva au fost prezentate mai multe imagini cu jurnalisti. Intr-unele dintre acestea, Andreea Pora era prezentata in timp ce manca un carnat, imaginile fiind difuzate in mod repetat.