Antonescu: Comisia de la Venetia recomanda sa nu descriem exact cele trei puteri in stat

Crin Antonescu Relu fenechiu

Comisia de la Venetia recomanda Comisiei de revizuire a Constitutiei sa renunte la articolul care descrie cu exactitate cele trei puteri in stat, a anuntat vineri presedintele Senatului, Crin Antonescu, care a adaugat ca se va gandi la aceasta propunere.

“Este o discutie care s-a purtat si aici – daca puterea executiva este desemnata ca fiind strict Guvernul, atunci unde este presedintele, fiind evident ca presedintele are atributii de natura executiva foarte clare? Recomandarea Comisiei de la Venetia este sa renuntam la articolul care descrie cine este exact puterea legislativa, cine este exact puterea executiva si cine puterea judecatoreasca pentru ca, in opinia domniilor lor, este suficienta forma actuala a Constitutiei”, a declarat Crin Antonescu.

In opinia membrilor Comisiei de la Venetia, forma actuala a Constitutiei este suficienta, pentru ca vorbeste de separarea puterilor in stat, de echilibrul puterilor in stat si de cooperarea acestora fara insa a le defini foarte strict. “Recomandarea domniilor lor, la care vom medita, este aceea de a nu mai descrie exact continutul celor trei puteri”, a mentionat Antonescu. 

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, in 10 iunie, un amendament formulat de senatorul PNL Tudor Chiuariu care stipuleaza ca puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva – de Guvern si puterea judecatoreasca – de ICCJ si celelalte instante judecatoresti. 

Ce spune Comisia de la Venetia despre Referendumul din 2009

Comisia de la Venetia a aratat, tot vineri, ca o decizie privind aplicabilitatea Referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari trebuie luata de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

Declaratia a fost facuta de secretarul Comisiei de la Venetia, Thomas Markert,  care a facut aceasta precizare raspunzand unei intrebari cu privire la proiectul de revizuire a Constitutiei, daca in acesta ar trebui sa se tina cont de rezultatul referendumului din 2009.

“Cred ca nu noi, ci Curtea Constitutionala din Romania trebuie sa hotarasca daca acest lucru este obligatoriu sau nu”, a afirmat Markert.

Delegatia Comisiei de la Venetia se va afla, joi si vineri, in Romania, pe agenda discutiilor aflandu-se revizuirea Constitutiei Romaniei. 

Membrii delegatiei Comisiei Consiliului Europei pentru democratie prin drept (Comisia de la Venetia) au o serie de intalniri cu reprezentantii partidelor politice parlamentare, cu membrii CSM si cu cei ai Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.