Antonescu, despre legea amnistiei si Codul Penal: Vom vota impotriva tuturor modificarilor, in bloc

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, ca PNL va vota “in bloc” atat impotriva legii amnistiei si gratierii, cat si a modificarilor din Codul Penal, care acorda o super-imunitate demnitarilor.

Decizia a fost luata de Biroul Politic Nationalal PNL, sedinta in care s-a votat si nominalizarea lui Gigel Stirbu pentru postul de ministru al Culturii, in locul lui Daniel Barbu.

Presedintele PNL a spus ca decizia luata astazi in BPN este o “forta imperativa pentru toti parlamentarii” liberali si a cerut scoaterea Legii amnistiei de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.

“Vom vota impotriva tuturor modificarilor, in bloc”, a subliniat Crin Antonescu, adaugand ca cere Guvernului si Ministerului Justitiei sa “pregateasca transparent, in consultare cu toti actorii calificati, un proiect de modificare care sa rezolve problemele actuale din Codul Penal”, si care sa fie “asumat de guvernul nostru, cu sprijinul majoritatii parlamentare”.

Cele doua decizii au fost luat cu unanimitate de conducerea PNL.

Propunerea legislativa pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) a fost introdusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, la sesiunea de vot final care va avea loc saptamana viitoare, marti, 17 decembrie, incepand cu ora 12.00.

Pe ordinea de zi, in dreptul propunerii de lege, se mentioneaza ca initiativa este dezbatuta in procedura de urgenta, ca Raportul Comisiei Juridice este unul de adoptare si ca forul decizional este Camera Deputatilor.

De aceasta data, pe site-ul Camerei, in dreptul propunerii legislative, figureaza si raportul Comisiei Juridice privind adoptarea propunerii legislative. Modul in care Legea amnistierii a fost adoptata in Comisia juridica a Camerei, la miezul noptii, intr-o sedinta secreta, iar apoi introducerea acesteia pe ordinea de zi a plenului de marti, in conditiile in care raportul comisiei nu era public, a generat o serie de controverse.

Adoptarea legii nu este sustinuta de opozitie, dar nici de PNL, care a anuntat chiar prin vocea lui Crin Antonescu, presedintele partidului, ca este categoric impotriva proiectului. Mai mult, liberalii au cerut vot deschis la aceasta lege.

Si presedintele Traian Basescu a transmis Camerei Deputatilor rugamintea de a respinge legea. El a vorbit si la telefon cu presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, caruia i-a trimis si o scrisoare.

Marti, dupa o discutie intre Valeriu Zgonea si liderii grupurilor parlamentare, Legea amnistierii a fost scoasa de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputatilor.