Antonescu, dupa ce Parlamentul a respins referendumul lui Basescu: PNL a votat impotriva, votul celor din PSD ridica indoieli

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti, dupa ce Parlamentul a respins scrisoarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui nou referendum pentru legislativ unicameral cu 300 de parlamentari, ca are o serie de indoieli vizavi de votul celor din PSD, insa s-a limitat sa afirme ca rezultatul acestui vot este efectul coabitarii. 

“Nu stiu ce s-a intamplat exact. Stiu foarte clar ca parlamentarii liberali au votat impotriva organizarii unui referendum pe care il consideram inutil. Este poate primul caz in care se face referendum cu aceeasi tema, cu aceeasi intrebare. Evident, este doar o manevra politicianista a presedintelui. Nu o mai comentam acum. In ce priveste votul celor din PSD, nu imi este foarte clar cum au votat. Ca mai multe indoieli rezulta din vot. In rest, nu am de ce sa vorbesc eu. Probabil efectul coabitarii se traduce si in felul acesta”, a afirmat Antonescu intrebat cum comenteaza rezultatul votului din Parlament in ceea ce priveste solicitarea presedintelui Traian Basescu.

Liderul PNL a precizat, insa, ca a purtat discutii cu Victor Ponta despre votul din Parlament la scrisoarea presedintelui Traian Basescu, iar acesta l-a asigurat ca PSD vede lucrurile la fel cum le vad si liberalii.

“Am discutat cu premierul ieri, nu in sensul de a organiza un anumit tip de vot. L-am intrebat ce pozitie are PSD in aceasta privinta. Simteam eu ceva. Si premierul m-a asigurat ca PSD vede aceste lucruri asa cum le vedem si noi, ca nu are niciun rost sa pregatim o revizuire de Constitutie, sa angajam, oricum sa pregatim un referendum in aceasta toamna pe acest nou proiect de Constitutie si in acelasi timp sa votam in sprijinul ideii nastrusnice a presedintelui de a mai tranti un referendum, nu se stie cand, cand va hotari domnia sa, dar cu o intrebare la care s-a mai raspuns”, a spus Antonescu.

Reamintim ca plenul reunit al Parlamentului a votat, marti, cu 191 de voturi “pentru”, 123 de voturi “impotriva” si 69 de abtineri, raportul Comisiilor juridice la solicitarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pentru un Parlament unicameral, avizul parlamentarilor fiind consultativ.

Presedintele Traian Basescu a declarat, zilele trecute, ca referendumul privind Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari va fi declansat dupa adoptarea noii legi a referendumului si a Constitutiei revizuite de catre Parlament.

“Referendumul va fi declansat dupa ce se intampla doua lucruri: primul este legat de adoptarea noii legi a referendumului si al doilea – adoptarea de catre Parlament a Constitutiei revizuite”, a precizat Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca respectivul referendum va fi declansat cel putin cu o saptamana inaintea celui pentru Constitutie.