Antonescu: Dincolo de destituiri sau demisii, cel mai important e sa facem ca institutiile statului sa functioneze

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca premierul nu i-a cerut demisia ministrului de Interne Radu Stroe si a punctat ca dincolo de destituiri sau demisii, cel mai important este ca Guvernul sa reuseasca sa eficientizeze institutiile statului.

“Nu are rost sa prejudec eu o decizie a partidului. Ne despart cateva zile de momentele de bilant. Premierul nu a cerut demisia ministrului Stroe. E vorba de evaluarea guvernului in general, sunt multe teme ce vor fi discutate in Delegatia Permanenta. Dincolo de destituiri sau demisii, cel mai important este sa facem ca institutiile statului sa functioneze, serviciile publice sa fie mai importante si sa raspunda atunci cand e vorba de viata si moarte”, a declarat Crin Antonescu. 

Intrebat cum comenteaza inlocuirile din functii de la MAI si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (IGSU) anuntate miercuri de premier, inainte de sedinta de Guvern, liderul liberal a subliniat ca acesti oameni au facut si foarte multe lucruri bune, pentru care trebuie apreciati, adaugand ca trebuie identificate si corectate deficientele structurale institutionale.

“Cred ca in aceasta situatie pe care am parcurs-o in aceste zile in cazul acestei tragedii trebuie sa facem niste distinctii. Oamenii din ISU sau din SMURD au facut si foarte multe lucruri bune, au rezolvat foarte multe alte situatii. Vina sau deficienta a fost la nivelul deciziei si coordonarii deciziei. Nu e vorba de reprosuri intre persoane, ci de a identifica si corecta deficiente structurale institutionale.

Sunt criterii aproape universale, printre care si comunicarea publica. Modul cum au indeplinit programul de guvernare si comunicarea. Partidul a avut intotdeauna niste criterii pe care nu le va schimba, nu criteriile sunt problema. Niciunul dintre oamenii despre care vorbim nu a fost numit pe considerente clientelare, fiecare avea experienta in administratie si in partid. Exista greseli, exista neconcordante, partidul isi mai schimba oamenii, criteriile raman aceleasi”, a mai declarat Antonescu. 

In cursul diminetii, liderul liberal declarase ca in privinta nemultumirilor existente in acest moment la adresa unor ministri liberali, o decizie va fi luata dupa discutiile care vor avea loc la Sinaia, la Delegatia Permanenta a PNL din 1 si 2 februarie.

“In privinta nemultumirii partidului cu privire la prestatia unor ministri, vom aveam discutii ample la Sinaia la delegatia partidului care va avea loc in 1 si 2 februarie. D-nul Ponta m-a contactat de ieri, a dorit sa discutam asupra acestei situatii, si pentru ca aveam de discutat si alt subiect, am propus sa ne vedem la Guvern. In momentul in care PNL va dori sa schimbe un ministru, o va face”, a mai spus Antonescu.

Reamintim ca premierul Victor Ponta a anuntat, inaintea sedintei de Guvern de miercuri, ca i-a inlocuit din functii pe secretarul de stat din MAI, Catalin Chiper, pe seful ROMATSA, Aleodor Francu, precum si pe directorul de operatiuni. El a adaugat ca va solicita si inlocuirea sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Totodata, premierul Ponta a subliniat ca operatiunea de luni a fost esec si a adaugat ca va infiinta Comitetul Interministerial de Interventii in Situatii de Urgenta, care va fi coordonat de vicepremier, in cadrul caruia vor fi direct implicati secretarul de stat Raed Arafat si seful Inspectoratului pentru Situatii de urgenta. Masura a fost luata “pentru ca in viitor asemenea situatii sa fie evitate si interventia sa se faca mai rapid si mai eficient”.