Antonescu: Este inacceptabil ce a facut Ponta, primul-ministru nu are voie sa dea mesaje in numele procurorului general. UPDATE

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat, vineri, declaratiile premierului Victor Ponta in legatura cu schimbarea din functie a procurorului Lucian Papici, dar si mesajul pe aceasta tema transmis ieri de presedintele Romaniei Traian Basescu.

“Un procuror a fost inlocuit in termeni legali, au survenit pozitii publice adoptate in legatura cu aceasta intamplare pur administrativa de catre seful Executivului si seful statului. Seful Executivului a vorbit in numele procurorului general, a explicat de ce a fost schimbat, cum a facut dosare politice. Este inacceptabil, primul ministru prin atributiile constit nu are nevoie sa dea explicatii, mesaje in numele procurorului general. Seful statului nu se lasa mai prejos, intervine si foarte apasat acuza interventia premierului, dar tine sa ne informeze ca a pus mana pe telefon, l-a sunat pe procurorul general si folosind o formula intrata in folclorul politic, i-a spus nu e bine dnul procuror general. Suntem in fata a doua mesaje extrem de grave. Nu stiu daca in ceea ce-l priveste pe Victor Ponta aceasta a fost intentia sa, mi-ar placea sa cred ca nu. Cu siguranta la Traian Basescu aceasta a fost intentia, il cunoastem bine. Stie ce si de ce spune”, a declarat Crin Antonescu, intr-o conferinta de presa.

“Chiar daca in cazul premierului pastrez speranta ca a fost doar o greseala”, impresia generala a acestor doua mesaje e aceea a unor mesaje de forta pe deasupra legii, principiilor si cetatenilor. Mesaje de forta care vor sa spuna eu controlez in aceasta zona mai mult sau eu controlez inca, in cazul presedintelui, aceasta zona. In felul acesta ajungem la miezul profund al unei teme dureroare: independenta justitiei in Romania”, a mai precizat Antonescu.

“Nu ma leaga nimic din trecut si nu am planuri de viitor cu Traian Basescu. Am inca planuri de viitor cu Victor Ponta, impreuna avem obligatii si responsabilitati majore in prezent. Trebuie sa stie ca oricine, nu doar Traian Basescu, incearca sa intimideze si sa influenteze procurori sau instante, va avea in mine un adversar la fel de hotarat precum l-a avut Traian Basescu in toti acesti ani. Victor Ponta stie acest lucru din discutiile noastre inainte de a forma USL, din spiritul in care am construit proiectul acestei aliante, din miile de km parcursi impreuna in tara si stie bine ca dreptatea pana la capat inseamna independenta Justitiei. Sper ca cele intamplate recent au fost doar o greseala. Victor Ponta si Traian Basescu au facut o intelegere politica, care se regaseste astazi in declaratiile lor”, a mai punctat presedintele PNL.

“Voi cere sa organizam la Senat o dezbatere ampla despre starea Justititei din Romania. Sa-i invitam si pe presedinte si pe premier. Sa discutam odata deschis si pana la capat aceste lucruri. In locul unui pact de coabitare, sa ajungem sa ajungem la un pact national pentru independenta Justitiei, cu obligatii si reguli. Sper sa am sustinerea Senatului pentru o astfel de dezbatere politica si sper ca toti cei invitati sa accepte ca in Parlamentul Romaniei trebuie discutate aceste lucruri pe fata”.

“Am constatat ca desi anuntase decesul pactului de coabitare, domnul Basescu se mai gandeste. Vreau sa spun ca nu are niciun rost sa prelungim comedia din jurul acestui document politic. E jenant. Acest pact a pus Romania in lumina unei tari semi-bananiere in Europa. In momentul in care presedintele Romaniei umbla cu niste foi de hartie stanjenindu-i pana si pe adresanti pe la masa Consiliului Europei, incercand sa arate documentul ca pe o carte de vizita, a fost ingrozitor de jenant pentru Romania. Faptul ca astazi discutam ca despre ceva serios cu denuntarea sau nedenuntarea acestui pact inseamna sa-l substituim Constitutiei si democratiei. Spiritul democratiei nu e acesta: ne intelegem doi oameni cum sa impartim puterea si justitia. Asta nu e democratie, pentru asta nimeni nu a asumat raspunderea in mod public nici la alegeri, nici dupa. Sunt teme de care depinde viitorul USL. Sa schimbam acest sitem pe care l-am combatut. Cred ca si discutia aprent inexplicabila despre cine, cum si cand si sustinut de cine va candida si castiga Presedintia, tot asta ascunde. Tema nu este una care tine de persoane, tema majora a alegerilor prezidentiale e urmatoarea: daca Romania va avea un presedinte care sa faca din Romania o tara cu adevarat democratica”. 

“Planurile mele de viitor nu sunt altele decat cele pe care le-am asumat. Planul meu nu este sa nu se supere domnul Ponta, ci ca ceea ce ne-am angajat cu totii in aceasta constructie politica sa fie respectat”.