Antonescu: Nu acceptam conditionari, nu-l punem pe Iohannis unde vrea Ponta. Ori accepta propunerile PNL, ori face alt Guvern in afara USL

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni, dupa discutiile pe care le-a avut in USL cu Victor Ponta, ca acesta trebuie sa ia o decizie cat mai repede cu privire la nominalizarile facute de PNL si a atras atentia ca nu va fi de acord cu conditionarea de a-l accepta pe Dan Constantin ca vicepremier, transmitandu-i premierului ca are de ales ori sa accepte propunerile PNL, ori sa formeze un alt Guvern in afara intelegerii USL.

Antonescu a reiterat ca PNL nu este de acord cu aparitia unei functii de vicepremier, referindu-se la numirea lui Dan Constantin de la PC, si i-a cerut lui Victor Ponta sa ia o decizie cat mai repede daca accepta sau nu propunerile liberalilor, deoarece Guvernul se afla intr-o situatie de criza. 

“Lucrurile sunt clare. Noi avem un mandat care este foarte clar formulat. Propuneri pentru ministri cu Klaus Iohannis ministru de Interne si vicepremier aceasta este decizia PNL, la care PNL are dreptul. I-am prezentat-o premierului si presupune intr-adevar trecerea prin Parlament. Nu avem ce negocia asupra ei, cata vreme asupra persoanelor propuse sprimul-ministru mi-a spus ca este de acord, nu avem cum sa acceptam o varianta in care sa acceptam posturi noi. Si asa Guvernul este prea mare, o discutie cu un Guvern mai scurt oricand se poate face, nu putem accepta conditionarea. Daca premierul nu doreste sa vina in Parlament, i-am spus ca noi alte propuneri nu facem. Premierul trebuie sa ia o decizie si ceva mai repede pentru ca suntem intr-o situatie de criza in Guvern. Avem trei ministri demisionari. Fie accepta propunerile PNL, fie numeste alti ministri interimari sau altfel. Situatia nu poate sa continue. Am fost deschisi, ramanem deschisi”, a spus Antonescu.

Vezi aici declaratia lui Victor Ponta dupa discutiile cu presedintele PNL

Liderul PNL A a tinut sa condamne jocul facut de USD cu privire la conditionarea de a trece prin Parlament propunerea PNL, in schimbul aparitiei unor noi posturi, precizand ca PNL respecta intelegerea din USL, insa nu va ceda acestei conditionari.

“Jocul pe care acest USD il face de a conditiona trecerea prin Parlament de aparitie a unor noi posturi nu este in mandatul nostru. Premierul sa decida, vrea Guvern cu liberalii facem modificarile care se cuvin, daca nu nu vom ceda acestei forme de conditionare ca sa nu zicem altfel. Primul ministru isi poate lua libertatea sa numeasca interimari din PSD, PC, nu stiu… PNL nu iese de la guvernare, a facut propuneri, dar premierul trebuie sa ia o decizie. Respecta si facem impreuna cele necesare pentru a continua guvernarea, sau isi ia din cauza ca nu acceptam labartarea Guvernului. Nu exista niciun daca, acesta e mandatul nostru, sper sa nu se afle in aceeasi eroare ca domnul Basescu, ca tragerea de timp va provoca tulburari in PNL. Ar trebui cu multa responsbilitate sa ia o decizie mai repede. Demisiile ministrilor sunt date, ca nu vrea sa le inregistreze si sa le trimita la Cotroceni, e decizia domniei sale”, a mai spus presedintele PNL.

Crin Antonescu a mai aratat ca, in contextul in care decizia PNL este cunoscuta de atata timp, Victor Ponta nu mai are ce sa astepte, ci sa decida. Totodata, liderul PNL a mai subliniat ca PNL nu-l poate pune pe Iohannis unde vrea Ponta, drept urmare premierul nu are decat doua variante, fie accepta propunerile PNL, fie construieste alt Guvern in afata intelegerii din USL.

Pozitia PNL era cunoscuta. Nu pe noi ne asteapta domnul Ponta, Guvernul asteapta de la domnul Ponta o decizie. Este o chestiune de procedura, e dreptul nostru sa alegem ca ministrul Finantelor sa nu fie vicepremier, ci ministrul de interne. Domnul Ponta conditioneaza acest demers procedural de aparitia unui nou post de vicepremier care n-a existat, lucru pe care noi il gasim inacceptabil. Nu ne face domnul Ponta un favor venind in Parlament. Nu e vorba de negocieri, l-am rugat sa ia o decizie mai repede. El trebuie sa decida daca venim in Parlament sau face ceva cu ministerele vacante. Noi sa facem altceva decat avem mandat de la partid, sa-l punem pe Iohannis unde vrea domnul Ponta, asta nu se poate. Avem niste lucruri care nu functioneaza. Chestiunea cu Guvernul e simpla, dar trebuie sa rezolve problema guvernului. Sa faca ce stie daca nu doreste propunerile facute de PNL. Sunt doua variante: sa tina cont de propunerile PNL sau construieste un alt Guvern care este in afara intelegerii din USL”, a conchis Antonescu.