Antonescu: Presedintii Romaniei au fost alesi cu doar 25% din voturi

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca presedintii Romaniei Emil Constantinescu, Ion Iliescu si Traian Basescu au fost alesi cu doar 25% din votul alegatorilor, raspunzand astfel criticilor legate de reducerea cvorumului la referendum.

“Presedintii Romaniei, daca lasam la o parte succesul electoral al domnului Ion Iliescu in 1990, Emil Constantinescu, Traian Basescu, Ion Iliescu la al doilea mandat au avut cam pe acolo voturi… nu mult peste 25%, in jurul a 25% din totalul corpului electoral. Pentru ca am avut prezenta de 50 si ceva la suta si s-a castigat Presedintia cu 50 si foarte putin la suta”, a declarat Antonescu.

Liderul liberalilor a tinut sa salute adoptarea legii regerendumului, care modifica pragul la referendum de la 50 la 30%, precizand ca exista o interpretare deformata asupra initiativei privind reducerea cvorumului, conform careia propunerea ar duce la restrangerea numarului de votanti.

“Nu este adevarat ca unul din trei romani se vor pronunta asupra Constitutiei. Este adevarat ca e suficient ca unul din trei romani, cetateni romani cu drept de vot de fapt, sa se pronunte. Altfel, se pot pronunta oricand si cred ca toti ne dorim sa se pronunte toti cetatenii romani cu drept de vot pana la ultimul, oriunde s-ar afla el pe planeta aceasta, chiar si in spatiu. Pragurile, cele doua, puse drept criterii de validare a unui referendum in Romania sunt dintre cele mai exigente. Nu este usor si nu este putin sa se prezinte minimum 30% dintre cetatenii romani cu drept de vot si nu e deloc putin ca o decizie sa fie luata cu 25% din corpul electoral”, a declarat Antonescu.

Potrivit legii, pentru ca un referendum sa fie valid este necesara prezenta a 30% din cetatenii cu drept de vot, in prezent fiind nevoie de o prezenta de 50% plus unu dintre alegatori.

Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente. Referendumul pentru modificarea Constitutiei va fi organizat cel mai tarziu la final de octombrie.