Antonescu: Romania trebuie sa aiba independenta energetica, dar nimic nu trebuie facut nimic pe sub mana

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca Romania trebuie sa aiba independenta energetica prin exploatarea gazelor de sist, insa a atras atentia ca populatia trebuie sa fie foarte bine informata, iar guvernul sa nu faca nimic “pe sub mana, nimic in secret”.

“Sunt de acord ca Romania trebuie sa aiba obiectivul independentei energetice si ca exploatarea gazelor de sist poate fi o sansa. Sunt insa la fel de convins ca independenta energetica trebuie sa fie un concept cat se poate de concret si bine comunicat. Daca ramane o lozinca, am mai vazut din astea”, a spus liderul PNL la Digi 24.

“Eu nu vreau sa fie din nou spusele mele percepute ca o critica. Vorbesc numai despre ceea ce cred ca trebuie facut. Spre deosebire de Rosia Montana, suntem in fata sansei de a lua un lucru de la bun inceput. Acum cand interesul societatii este major. E o sansa, nu un handicap. Trebuie sa comunicam foarte bine, nimic pe sub mana, nimic in secret, nimic facut cu teama ca s-ar putea sa existe voci impotriva. Totdeauna exista voci impotriva. Voci impotriva exista si in SUA fata de gazele de sist. Exista si in Europa”, a declarat Crin Antonescu.

Despre protestele de la Pungesti, Crin Antonescu crede Guvernul si compania Chevron trebuia sa comunice cu oamenii de acolo, insa a adaugat ca acest proiect nu poate fi facut cu forta.

“La Pungesti cred ca deja din momentul in care lucrurile urmau sa porneasca, trebuia comunicat. Eu vorbesc despre Guvern. Probabil ca si compania. Am o optiune deschisa fata de gazele de sist. Daca Romania vrea sa fie puternica, atat cat poate, ea trebuie sa identifice si sa valorifice resursele, de la cele umane panaa la cele naturale. Cum, cand, ce fel, astea sunt chestiuni asupra carora trebuie sa discutam cu seriozitate. E cu ‘da’, cu conditiile standard care sunt cele ale zonei civilizate ale globului: conditii economic convenabile pentru stat, de mediu si in conditiile in care acest lucru e acceptat de o parte semnificativa din opinia publica. Acest da al meu sau al lui Ponta e doar primul pas. Lucrurile astea nu se fac cu forta”, a continuat copresedintele USL.

“Dar eu vorbesc despre raspunderea noastra. Trebuia spus foarte clar, trebuia dezbatut. Lucrurile pe care le-a spus foarte clar Victor Ponta in SUA era absolut firesc sa le spuna si in Romania”, a aratat Antonescu.