Antonescu: Ponta sa decida pana luni, guvern USL sau guvern USD ilegitim caruia ii vom cere demisia. LIVE TEXT

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a discutat, in aceasta dimineata, la Palatul Victoria cu liderul PSD, Victor Ponta. Intalnirea a durat aproximativ jumatate de ora, iar ulterior premierul a anuntat in sedinta de Guvern ca el va fi interimar la Ministerul de Finante, iar Constantin Nita va asigura interimatul la Ministerul Economiei, propuneri deja transmise la Palatul Cotroceni.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, va sustine o conferinta de presa astazi, la ora 13.00, la sediul central al PNL din Bd. Aviatorilor nr. 86. Mondo News va transmite in format LIVE TEXT principalele declaratii ale liderului liberal. Intalnirea dintre Antonescu si Ponta de la Guvern a durat doar 15 minute.

LIVE TEXT: 

– Am avut o scurta intalnire cu Victor Ponta. Intalnirea a fost dedicata situatiei din Guvern. Dupa demisiile domnilor Chitoiu si Gerea, domnul Ponta trebuia sa trimita pentru inlocuire niste propuneri. Mi-a propus ca interimari sa fie numiti actualii ministri liberali, eu am declinat aceasta propunere aratand ca putem sa mergem pe numiri definitive nu sa inventam interimate cu intelegerea ca luni mergem in Parlament si cu modificarea privind Klaus Iohannis, incheind in acest fel criza din interiorul Guvernului. Am acceptat si varianta ca ministrii liberali sa fie interimari tot sub aceeasi intelegere. Primul-ministru nu a fost de acord, a respins pachetul propunerilor noastre si a decis sa numeasca pe aceste ministere interimari din USD.

– PNL avea de la inceput propuneri legitime si agreate om cu om de premier. PNL nu cerea nimic in plus fata de ce-i revenea. Asta a fost si ramas propunerea noastra si USD, PSD, domnul Ponta au inventat tot felul de formule si pretexte pentru a nu-l accepta pe domnul Iohannis ca vicepremier. Constatam ca asa cum a creat un USD care sa substituie treptat USL, domnul Ponta astazi construieste un guvern USD care sa inlocuiasca guvernul USL. Ne pune in fata alternativei de a accepta sa devenim un fel de membru ascuns sau anexa a USD. Nu avem niciun fel de motiv sa acceptam transformarea fortata a USL, alianta cu care am castigat votul cetatenilor, intr-o constructie PSD-ista, care nu mai pastreaza din USL decat doua litere pentru inselarea alegatorilor. Am facut si mai facem pe ultimii metri tot efortul pentru ca USL sa mearga mai departe.

– In sensul acesta, pentru ca domnul Ponta a spus ca asteapta pana luni propunerile noastre, inca o data ii stam la dispozitie pana luni cu propunerile pe care le-am facut. Luni putem merge in Parlament si incheia aceasta criza politica. Nu avem niciun motiv sa renuntam la propunerile noastre pe care premierul le-a agreat, numai din cauza unei presiuni pe care PSD si aliatii sai artificiali le fac pentru a transforma USL in USD. PNL este ferm in aceasta pozitie. S-a prelungit o criza pentru ca s-a tras de timp. S-a asteptat ca in interiorul PNL, sub amenintarea scoaterii de la guvernare, in PNL sa aiba loc o miscare de cramponare de pozitiile de guvernare, dat fiind ca niciodata nu-i placut pentru un partid sa nu mai fie la guvernare.

Surpriza domnului Ponta a fost ca PNL nu se rupe, ca in PNL nu se creaza o masa critica ce sa vina sa spuna “oricum vreti voi, roice vreti voi, numai sa ne tineti la guvernare’. PNL in momentele cjheie din istoria sa a dovedit ca pune valori, prestigiu, interes public, inaintea intereselor firesti ale demnitarilor. Amenintarile facute in acest sens si care au inceput cu mine, am fost amenintat foarte clar ca pot sa-mi pierd daca nu sunt cuminte pozitia de presedinte a Senatului. PNL a dovedit ieri o unitate impresionanta, categorica, formulele impuse au esuat in ridicolul unui singur vot si aceasta este o realitate de care domnul Ponta sa tina cont, daca doreste sa mergem mai departe.

Pana luni dnul Ponta are de dat marele raspuns; doreste USL pentru care suntem gata, sau doreste inlocuirea cu USD. Inlocuirea actualei majoritati cu o alta majoritate. Faptul ca nu ni s-a dat un raspuns la respingerea legii amnistiei, ma poate face sa cred ca dnul Ponta si PSD ar putea prefera majoritati legitime o alta majoritate cu care sa treaca legea amnistiei, sa pastreze imunitati si sa intre intr-un program politic la care noi nu suntem parte si pe care cetatenii nu l-au validat prin vot. Raspunsul este la dnul Ponta. PAstrez putine sperante ca va fi raspunsul corect, nu fata de PNL, ci fata de cetatenii care ne-au dat votul.

– Frica sau retinerea fata de domnul Iohannis. Domnul Klaus Iohannis este un om public politic in carne si oase, cu reusitele lui, cu optiunile lui, dar nu e o sperietoare pentru nimeni. Nu e nici un prim-ministru din umbra, un element al altei constructii politice, e un om care a castigat un prestigiu in comunitatea sa si in spatiul public, un om pe care am reust sa-l aducem in PNL si sa-l convingem sa se implice intr-un guvern in care este nevoie de competenta si tinuta morala. Klaus Iohannis e un om gata sa lase primaria unde a fost ales cu 80% pentru a servi Romania in Guvern. Nu cu alte ambitii ascunse, ci in conditiile cele mai rtansparente si legitime. De ce PSD si domnul Ponta accepta orice formula, dar numai cea la care PNL are dreptul ca dnul Iohannis sa fie vicepremier si ministru de Interne, nu stiu, dar ne arata ca dnul Ponta are alte ganduri. Pana la urma, daca intentiile, programul, principiile, cu care noi i-am chemat pe cetateni la vot ar fi in continuare de actualitate, n-ar avea decat motive sa se bucure ca un om precum Iohannis se alatura Guvernului in aceasta perioada grea care urmeaza. 

– Vreau sa ma intreb de ce PSD si Ponta doresc neaparat fie MAI pe care sa-l controleze, eventual pe cineva din PNL desemnat de catre dansii la Interne. De ce un om este blocat pe o pozitie importanta? pana luni, fara sa fie un ultimatum, Ponta si PSD, pot da raspunsul corect. Noi suntem inca aici, pe pozitiile pe care cetatenii Romaniei care ne-au votat ne-au mandata sa fim. Sa sperma ca in al 12-lea ceas Ponta va alege calea legitimitatii. pentru noi conteaza lucrurile caqre le-am promis in fata oamenilor, nu ceva despre care n-a fost vorba in campania electorala, cum ar fi amnistia.

– Acestea sunt lucrurile care sper sa ajute pe toata lumea sa inteleaga de ce avem o criza si nu suntem la un rezultat. Noi nu am participat la aceasta criza cu nimic. Din prima zi am facut propuneri si tot ce era normal sa se faca era convocarea Parlamentului pentru o modificare formala. Propunerile au fost acceptate de noi, aparitia a doi ministri plini a PSD, transformarea ministerului Bugetului intr-un minister plin, daca vorbim de concesii, noi le-am facut. Am acceptat, dar nu am acceptat chestiuni artificiale, jenante, de a inventa un asa-zis vicepremier PC. Noi nu vrem sa facem o targuiala jenanta din aceasta schimbare propusa pe locurile noastre si dnul Ponta poate da raspunsul corect pana luni si putem avea USL, guvern mai puternic care sa mearga inainte. Raspunsul este la domnul Ponta si nu la noi.

Intrebari presa:

Despre USD: 
Acolo scrie clar aliante electorale. O alianta pentru alegerile europarlamentare este o alianta electorala. Sunt puncte incalcate acolo. Este o problema pe care nu am ridicat-o eu, ci toti colegii mei si in rezolutia respectiva au cerut introducerea acestui punct, nu a fost decizia mea. Eu fac anumite propuneri, n-am facut aceasta propunere, a venit dinspre colegi, ei au spus limpede: se triseaza. Noi am muncit foarte multa vreme, am construit cu mare greutate adeziunea alegatorilor nostri la aceasta constructie deloc usoara care a fost USL, am muncit un an si jumtate sa-i convingem pe oameni ce inseamna USL, ca se regasesc in USL. Nu se poate ca astazi sa facem o triserie. Protocolul este in vigoare, dar incalcat la anumite puncte.

Parti secrete ale protocolului:

– Eu nu stiu de parti secrete ale protocolului USL. E un protocol simplu. E un document concentrat cu principii generale, eu nu am semnat clauze secrete.

Daca nu se va accepta varianta Iohannis:

– Este locul nostru si nu trebuie sa ne faca nimeni niciun favor. Luni vom avea raspunsul daca se doreste guvernul USL sau un guvern USD cum vad deja de astazi. Luni seara sau marti Romania va avea fie un guvern USL sau un guvern USD. Guvern USD lipsit de orice legitimitate si caruia ii vom cere demisia imediat. Cetatenii au mandatat un guvern al unei majoritati USL. Deci guvern USL sau guvern ilegitim caruia noi ii vom cere demisia. Dar cat se mai poate, eu trag nadejde inca in faptul ca vom avea guvern USL. Deocamdata, sub beneficiul asteptarii pana luni, am cam fost dati afara de la guvernare. Deja au fost numiti psd-isti cunoscuti pe ministerele noastre. Asteptam pana luni, cu toate ca ar putea fi rezolvate de azi. I-am propus sa-i numeasca chiar si interimari pe colegii propusi. N-a vrut! Speranta moare ultima.

– Eu am admis si m-am dus azi la Guvern ca trebuie facute niste propuneri. daca se procedeaza normal si propunerile noastre sunt acceptate, trecem in Parlament intr-o ora am rezolvat si guvernul merge mai departe. Dar raman in discutie celelalte chestiuni, vedem cum le rezolvam, dar nu sunt conditionate. In chestiunea cu USD am vazut un discurs parsiv: s-a facut USD pentru ca PNL a vrut sa mearga pe liste separate. Nu e adevarat, primul partid care a vrut sa mearga pe liste separate a fost PSD. Daca vrea pe liste comune, sunt gata sa discutam imediat. Propunerile PNL exista de 13 zile.

– Daca nu da un raspuns clar pana luni, inseamna ca suntem intr-un guvern USD, ca Ponta spune ori va transformati intr-un guvern USD faceti cum va dictam noi, eu, Oprea si Daniel Constantin, ori facem singuri un guvern. In acest moment PNL este la guvernare intr-o situatie speciala si exista pana luni sa avem un guvern. PNL este un partid care s-a nascut sau a renascut dintr-o pozitie mult mai crunta decat poate fi opozitia unui partid politic azi. – 

– In Romania situatia este blocata de ambitia dlui Ponta de a conditiona ministri propusi de PNL si de ambitia stupida ca dnul Iohannis sa fie la Finante. Fara sa se intrebe daca e normal care nu are dorinta sa fie la Finante sa fie pus la Finante. Toata aceasta perioada de 13 zile este o incercare de amenintare: facem cum vrem noi sau va veti pierde posturile.

– Oamenii fac pe dracu in patru numai sa nu vina Iohannis. Daca eu propun un om si romanii il apreciaza si-l respecta, daca premierul zice Iohannis e un castig, de ce sa-l retrag? N-ar fi caraghios?

– Discutia despre remaniere in general nu a avut un caz de presa. Din cauza agendei foarte incarcate din ultimele zile, nu am vazut exact despre ce este vorba, am inteles insa ca e vorba de o pensionare de un anumit tip acordata sotului domniei sale.
 
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, dupa sedinta Biroului Politic, ca PNL a decis ca isi mentine propunerile pentru posturile de ministri, inclusiv cea referitoare la postul de vicepremier pentru Klaus Iohannis, dorind, pana la 15 iunie si scaderea numarului de ministere. PNL nu-i un partid sa stea numai la putere, partidul e un partid care vrea sa gvuerneze pentru ca are acest drept dat de alegatori. Daca domnul Ponta doreste sa incalce votul cetatenilor si sa scoata PNL de la guvernare, o poate face, dar speranta ca vor fi rascoale in interiorul PNL ma gandesc ca i-o pierit ieri. 

Afla aici detalii despre propunerile lui Ponta de ministri interimari

El a mai aratat ca exista si cateva chestiuni de principiu si foarte concrete pe care PNL le solicita partenerilor sai din USL, care sunt de natura legislativa, si anume respingerea cat mai urgenta a proiectului de lege privind amnistia si gratierea, proiect aflat in dezbaterea Camerei, si adoptarea urgenta la nivel guvernamental si parlamentar a masurilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit si la reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

Purtatorul de cuvant al PNL precizeaza ca BPN al partidului a stabilit ca, miercuri, Daniel Chitoiu si Andrei Gerea sa isi depuna “in mod formal” demisiile din Guvern, in contextul in care premierul Ponta spunea luni ca demisiile au fost depuse la cabinetul sau, dar nu au fost inregistrate la Guvern.

Liderii USD, Victor Ponta, Gabriel Oprea si Daniel Constantin, au precizat, miercuri dimineata, ca noua alianta electorala s-a format in urma deciziei comune a PNL, PSD, PC si UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai, iar aceasta nu incalca protocolul USL.