Antonescu: USL inca nu a stabilit daca referendumul pentru Constitutie va avea loc in doua zile

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca la nivelul USL nu s-a stabilit pana in prezent daca referendumul pentru revizuirea Constitutiei va avea loc pe parcursul a doua zile, precizand ca declaratiile anterioare ale liderilor USL precizau posibilitatea, si nu o decizie in acest sens.

Presedintele PNL a precizat ca la nivelul USL nu s-a stabilit daca referendumul de revizuire va avea loc pe parcusul unei singure zile sau pe parcursul a doua zile.

“In conformitate cu Legea referendumului, data trebuie stabilita de catre Parlament. Nu suntem in acea faza, suntem abia la inceputul acestui parcurs”, a sustinut Antonescu.

El a declarat ca in declaratiile de la sediul USL s-a facut referire la posibilitatea organizarii referendumului pe parcursul a doua zile, si nu despre o decizie.

“S-a vorbit despre faptul ca toate prevederile si toate recomandarile atat ale Comisiei de la Venetia, cat si ale Curtii Constitutionale din Romania permit si varianta cu doua zile. Vom vedea”, a mai afirmat Antonescu.

Citeste si: Crin Antonescu spera ca proiectul revizuit al Constitutiei sa fie trimis la Comisia de la Venetia pana saptamana viitoare

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, luni, la RFI, ca “s-a convenit” ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa fie organizat intr-o singura zi, simultan cu alegerile europarlamentare, el spunand insa ca in Parlament se mai pot schimba lucrurile.

“S-a convenit asupra unei singure zile si va avea loc odata cu alegerile europarlamentare. Au fost discutii pro si contra, ca intotdeauna, si atunci s-a ajuns la concluzia ca cei care sunt interesati, cei care doresc pot sa vina intr-o zi. Asta nu inseamna ca nu s-ar putea schimba lucrurile in Parlament, venind altii cu alte argumente. Cred eu ca de asta a si ramas putin neclara sau neexplicata suta la suta decizia. in Parlament se mai pot schimba lucrurile, ati vazut ca de-a lungul timpului au mai fost decizii care au infirmat deciziile Guvernului, ale USL, sunt dezbateri, oamenii vin cu argumente, din teren lucrurile se vad de multe ori altfel”, a afirmat ilie Sarbu.

Intrebat daca estimeaza ca Parlamentul va intoarce decizia, Ilie Sarbu a raspuns: “Nu, eu nu vad de ce. Am experienta celor doua zile, daca va amintiti, in 2003, cand alergam noi pe strazi si prin comune dupa alegatori. Cine e interesat ca tara lui sa mearga bine, sa aiba un sistem constitutional pus la punct, sa rezolve problemele de care ne-am lovit in perioada asta, face efortul sa iasa la vot. Daca nu exista interes, putem noi sa facem si o saptamana, ca tot nu vor veni”.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, duminica seara, dupa sedinta USL, ca la nivelul Uniunii s-a decis ca euroalegerile sa aiba loc pe 25 noiembrie, duminica, iar prezidentialele sa se desfasoare pe 2 si 16 noiembrie.

Intrebat cand se va organiza referendumul pentru Constitutie, Ponta a raspuns ca acest lucru este decis de catre Parlament.

La randul sau, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca se doreste pana miercuri trecerea prin corpul de revizuire a Constitutiei, cu toate amendamentele, iar apoi trimiterea proiectului revizuit la Guvern, in timpul saptamanii, pentru a fi trimis Comisiei de la Venetia.

El a precizat ca luni se reuneste Comisia de revizuire a Constitutiei, la inceputul sesiunii parlamentare.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, declara, in 13 ianuarie, dupa o sedinta a USL, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de Victor Ponta, ca USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei odata cu europarlamentarele.

De asemenea, premierul Victor Ponta a fost intrebat daca USL are in vedere desfasurarea referendumului de revizuire a Constitutiei pe parcursul a doua zile.

“Conform ultimei decizii a Curtii Constitutionale, care tocmai asta a sugerat, ca este necesara o prezenta cat mai importanta…si da, in mod normal organizam sambata si duminica”, afirma Ponta.