ANTONI GAUDI, spaniolul supranumit arhitectul lui Dumnezeu, omagiat de Google

ANTONI GAUDI, spaniolul supranumit “arhitectul lui Dumnezeu”, este omagiat, marti, de Google, la 161 de ani de la nastere, pintr-un logo care ilustreaza operele lui Gaudi. ANTONI GAUDI, pe numele sau complet Antoni Placid Gaudi i Cornet, s-a nascut pe 25 iunie 1852 la Riudoms, in provincia Tarragona (Catalonia).

ANTONI GAUDI este celebru pentru capodopera sa, catedrala Sagrada Familia. Artistul s-a remarcat prin creatiile gotice, originalitatea si imaginatia sa debordanta. Gaudi este cel mai de seama reprezentat al stilului Art Nouveau in arhitectura, un stil usor de recunoscut datorita liniilor sale curbe, ondulate, bucatilor mari de fier si sticla de forma neregulata si prin natura puternic stilizata si migaloasa, scrie Wikipedia.

Din punct de vedere academic, ANTONI GAUDI nu era un elev eminent, ci mai degraba un excelent desenator si multe din lucrarile sale universitare demonstrau deja o creativitate sclipitoare. GAUDI gasea cele mai potrivite solutii la problemele de arhitecutra gasite in carti si dovedea aceeasi iscusinta la inceputul carierei sale (obligat sa munceasca pentru a se intretine, dar si pentru a invata meseria), lucrand ca ucenic la diversi arhitecti. Titlul de arhitect l-a obtinut in 1878, un an important de altfel in viata sa profesionala: realizeaza proiecte precum cel destinat Societatii Cooperative “Obrera Mataronese”; devine lampadar pentru Plaça Reial din Barcelona; Manuel Vicens ii cere sa proiecteze prima sa casa; il intâlneste pe Eusebi Güell i Bacigalupi (1846-1918), care urmeaza sa-i devina protector. 

La inceputul carierei, ANTONI GAUDI a fost patronat de Eusebi Güell, un industrias bogat pentru care a realizat Palatul Güell (Palau Güell) in 1889 si un parc cu elemente arhitectonice deosebite – Parcul Güell, construit intre anii 1900 – 1914. Aceste lucrari alaturi de imobilul Casa Milà (La Pedrera) construit pentru Roger Segimon de Milà intre 1905 si 1907 se afla pe lista de locuri din patrimoniul mondial UNESCO. Pentru Güell de care a fost legat printr-o prietenie ce a durat toata viata a mai creat Cripta Güell si Pavilionul Güell.

Casa Batlló, un simbol al stilului Modernista sau Art Nouveau, este una dintre capodoperele lui GAUDI. Situata in centrul Barcelonei, cladirea a fost restaurata de Antoni Gaudi si remodelata intre anii 1905 si 1907. 

Ultimii ani ai carierei sale i-a dedicat aproape exclusiv constructiei unei catedrale dedicate Sfintei Familii, Sagrada Familia, inceputa in 1882. Considerata opera sa fundamentala, Sagrada Familia este o sinteza a evolutiei sale arhitecturale.

“Aceasta catedrala, odata terminata, va reprezenta multumirea mea fata de Sfanta Familie care m-a ajutat sa realizez tot ceea ce mi-am propus”, spunea artistul. Timp de 43 de ani, Gaudi a adaugat structurii gotice initiale, bogata in ornamente, improvizatii bizare si turnuri ca niste cosuri de fum. In prezent se estimeaza ca aceasta constructie va fi finalizata in 2026.

Pe 7 iunie, 1926, in timp ce se plimba pe unul dintre principalele bulevarde ale Barcelonei, Gaudi a fost lovit de un tramvai. Pentru ca nu a fost recunoscut, trecatorii au presupus ca este un cersetor, Gaudi nu a primit ingrijire medicala la timp. A murit 3 zile mai tarziu, pe 10 iunie, 1926 la varsta de 73 de ani.

Foto: artehistoria.es