ALERTA IN UNGARIA. ANTRAX in carnea de vita la 120 de km de Oradea

ALERTA IN UNGARIA. ANTRAX in carnea de vita!

ALERTA IN UNGARIA, unde s-a descoperit ANTRAX in carnea de vita. Organele de specialitate desfasoara cercetari pentru a afla de unde provine carnea respectiva si care este sursa infectiei.

Carnea de vita congelata contaminata a fost descoperita in estul Ungariei, intr-o localitate aflata la putin peste 120 de kilometri de Oradea. Cinci persoane care ar putea fi infectate se afla sub monitorizare. Grav este ca produsele congelate care ar fi fost contaminate cu Antrax ar fi fost deja consumate.

Fie ca este vorba de o ferma sau de un abator, vor trebui luate masuri de distrugere a produselor respective sau de eutanasiere, in cazul unor animale.

CE ESTE ANTRAXUL SI CUM SE MANIFESTA

Antraxul este o boala potential fatala data de bacteria Bacillus anthracis. Aceasta bacterie produce sporii care raspandesc infectia. Sporii sunt bacterii in repaus. La fel ca semintele plantelor, sporii nu se activeaza pana nu germineaza.

Citeste si: Stare de alerta maxima in Rusia

Antraxul este rar la oameni in afara situatiei in care este raspandit in mod intentionat. Antraxul apare la vite, cai, oi si capre. In antecedente sunt mentionate infectii cu antrax in America de Nord la persoane care lucrau cu animale, ca veterinarii si fermierii.

In prezent infectiile cu antrax sunt rare la animalele din America de Nord, datorita programului de vaccinare a animalelor. In 2001, populatia a devenit ingrijorata dupa ce au aparut 22 de cazuri de antrax in SUA ca rezultat al bioterorismului. In majoritatea cazurilor au fost afectati functionari ai serviciului de posta si jurnalisti, care erau expusi sporilor de antrax la manipularea scrisorilor.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infectii cu antrax:
– antrax cutanat, printr-o leziune a pielii
– antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate
– antrax orofaringian (regiunea posterioara a cavitatii bucale), prin ingestie de alimente contaminate
– antrax respirator, prin inhalarea sporilor.

Dintre cele patru forme antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent.

Citeste si: ALERTA! Trei ERUPTII SOLARE s-au produs in ultimele zile

Antraxul este produs de o bacterie numita Bacillus anthracis. Singura modalitate de a face antrax este prin expunerea directa la sporii bacterieni prin , prin ingestia alimentelor contaminate sau prin inhalarea sporilor din aer. Exista posibilitatea ca o leziune deschisa sa fie sursa transmiterii antraxului de la o persoana la alta, dar aceasta metoda de transmitere este rara. Persoanele care vin in contact cu persoane infectate sau care prezinta boala, nu trebuie imunizate sau tratate, numai in cazul in care au fost expuse la aceeasi sursa de infectie.

Nu toate persoanele expuse la antrax vor face boala. Totusi medicii vor trata persoana respectiva pentru a preveni infectia, in cazul in care aceasta a fost expusa la sporii de antrax.

Perioada medie de pentru antrax este de pana la 7 zile dar poate lua 60 de zile sau mai mult pana la aparitia simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infectiei.

Simptomele antraxului depind de tipul de expunere.

Expunerea pielii: antraxul cutanat se caracterizeaza prin aparitia unei leziuni de forma unui abces pe maini, fata si gat. Aceste leziuni pot forma eventual un centru negru. O umflatura a glandelor limfatice de sub mana este si ea un semn al bolii. Forma cutanata a antraxului nu este fatala la oameni.

Expunerea respiratorie: simptomele antraxului pulmonar se pot asemana cu cele ale unei raceli banale si pot progresa catre respiratie severa si chiar deces. Antraxul pulmonar cauzeaza leziuni le plamanilor si creierului. Simptomele apar în circa 7 zile de la expunere.