Anunt BOMBA din partea savantilor: PAMANTUL se indreapta catre o noua EXTINCTIE in masa!

PAMANTUL este foarte aproape de o CATASTROFA similara cu cea de acum 66 de milioane de ani, in care au DISPARUT dinozaurii. Ar fi cea de-a SASEA EXTINCTIE in masa care ar afecta TERRA.  

Primele forme de viata de pe planeta noastra au aparut acum cel putin 3.5 miliarde de ani. De atunci, vietuitoarele de pe PAMANT au trecut prin cel putin cinci EXTINCTII in masa, evenimente care au dus la DISPARITIA celor mai multe dintre speciile existente, dar si zeci de alte catastrofe de o mai mica amploare.

Potrivit Business Insider, DISPARITIA dinozaurilor a fost ultima de o asemenea anvergura, iar savantii cred ca omenirea se indreapta catre a sasea EXTINCTIE in masa.

Citeste si: NASA, ANUNTUL BOMBA CARE SCHIMBA VIITORUL OMENIRII!

Primul eveniment de aceast gen identificat de cercetatori a avut loc acum 440-450 de milioane de ani, la sfarsitul Ordovicianului, a doua perioada a Paleozoicului, urmata de Silurian, iar ultimul s-a petrecut acum 66 de milioane de ani, la granita dintre Cretacic si Paleogen.

Aceasta din urma a marcat sfarsitul erei Mezozoice si inceputul Cenozoicului. Evenimentul, care a avut loc acum 66 de milioane de ani, a dus la DISPARITIA a trei sferturi dintre speciile de pe Pamant, printre care si dinozaurii. 

CATASTROFA a fost generata de impactul planetei noastre cu un asteroid sau o cometa, cu un diametru de cel putin zece kilometri. Ciocnirea a lasat in urma craterul Chicxulub, din apopierea orasului cu acelasi nume, din Mexic, care are un un diametru de 150 de kilometri. Sfarsitul dominatiei dinozaurilor si DISPARITIA lor a creat insa noi oportunitati, mamiferele fiind cele care au profitat de nisele ecologice aparute.

Biodiversitatea actuala a planetei, rezultatul unei evolutii bazate pe “incercare si eroare” cu durata de 3,5 miliarde de ani, este cea mai avansata din istoria vietii, dar cercetatorii au constatat ca, in prezent, se confrunta cu un punct critic, ce semnaleaza faptul ca a sasea EXTINCTIE in masa din istoria planetei a inceput deja.

Intr-un nou articol stiintific, bazat pe analiza informatiilor, publicat in revista Science si citat de Mediafax, o echipa internationala de cercetatori avertizeaza asupra faptului ca, in timp ce EXTINCTIILE anterioare au fost produse de TRANSFORMARI PLANETARE naturale sau ciocniri catastrofale cu asteroizi, fenomenul din prezent este influentat de activitatea omului.

Citeste si: VIDEO. OMENIREA VA FI SPULBERATA PANA IN ANUL 2050. SCENARII CATASTROFALE

Coordonatorul studiului, Rodolfo Dirzo, profesor de biologie la Stanford, a facut referire in articol la o era desemnata ca “defaunarea din Antropocen”.

Incepand cu anul 1500, au disparut peste 320 de vertebrate terestre, iar populatia speciilor ramase a cunoscut un declin de 25%, situatie similara pentru speciile de nevertebrate.

In randul nevertebratelor, se estimeaza ca intre 16 si 33% dintre specii sunt amenintate sau puse in pericol la nivel global.

Animalele mari – descrise ca megafauna, care includ elefanti, rinoceri, ursi polari si nenumarate alte specii din lumea intreaga – se confrunta cu cea mai mare rata a declinului, tendinta care a insotit EXTINCTIILE anterioare.

Acest lucru se intampla deoarece animalele mai mari au o rata a cresterii populatiei mai scazuta, au mai putini urmasi si au, totodata, nevoie de zone de habitat mai extinse pentru a mentine populatii viabile. De asemenea, acestea sunt vanate frecvent de oameni pentru carnea lor.

Cu toate ca aceste specii reprezinta un procent relativ scazut al animalelor expuse riscului de a DISPAREA, extinctia lor va declansa efecte care ar putea influenta negativ stabilitatea altor specii si, in unele cazuri, chiar si sanatatea oamenilor.

“Acolo unde densitatea umana este mare, creste rata defaunarii, incidenta rozatoarelor si, astfel, numarul de agenti patogeni, ceea ce creste riscul transmiterii bolilor”, a declarat Rodolfo Dirzo.

Citeste si: PREVIZIUNI DE LA STEPHEN HAWKING PRIVIND VIITORUL OMENIRII

Totodata, populatia umana s-a dublat in ultimii 35 de ani, iar in aceeasi perioada numarul speciilor de nevertebrate – cum ar fi carabusii, fluturii, paianjenii si viermii – a scazut cu 45%.

Ca si in cazul animalelor mai mari, extinctia este determinata in primul rand de pierderea habitatului, prin procesul de urbanizare accelerata, si de SCHIMBARILE CLIMATICE GLOBALE, fenomene care afecteaza viata cotidiana.

Un articol aparut in revista Scientific American sustine insa ca nu e totul pierdut. David Biello scrie ca a sasea EXTINCTIE ar putea fi stopata daca am adopta niste tactici de conservare mai agresive. Acestea ar presupune mutarea speciilor in alte zone pentru a face fata SCHIMBARILOR CLIMATICE, reintroducerea animalelor care faceau parte din anumite ecosisteme si au disparut si chiar eliminarea speciilor nou-venite pentru a face loc florei si faunei locale.

Sursa foto: fascinatingpics.com