ANUNT BOMBA. FOST SEF DNA, propus ca PROCUROR-GENERAL al R. MOLDOVA

ANUNT BOMBA. Un fost procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ar fi favorit in cursa pentru preluarea postului de PROCUROR GENERAL al REPUBLICII MOLDOVA.

Este vorba despre DANIEL MORAR, fostul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Romania, supranumit de presa de la CHISINAU drept “spaima coruptilor din Romania”, care ar putea fi candidat la functia de PROCUROR GENERAL in R. Moldova, informeaza Agora.md.

In aceeasi ordine de idei trebuie precizat ca Uniunea Europeana (UE) sustine ideea de a pune la Chisinau un PROCUROR GENERAL care sa provina dintr-o tara membra a UE.

CITESTE SI: DANIEL MORAR, fost procuror-sef al DNA, face o serie de dezvaluiri INCENDIARE din CULISE 

Dupa consultarile de marti dintre pardidele moldovene PLDM, PD si PL s-ar fi acceptat ideea unui PROCUROR GENERAL consultat cu Comisia Europeana. In anumite cercuri politice europene se discuta, potrivit surselor Agora, despre candidatura lui DANILE MORAR, fostul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Romania, pentru pozitia de PROCUROR GENERAL in REPUBLICA MOLDOVA.

Agora a solicitat reactia lui Valeriu Munteanu, vicepresedinte al Partidului Liberal din REPUBLICA MOLDOVA, care n-a exclus aceasta varianta: “Formula convenita ieri cu partenerii europeni implica selectarea unui PROCUROR GENERAL din afara Republicii Moldova, caruia ii va fi acordata cetatenia moldoveneasca, pentru a se plia legislatia de la Chisinau. Nu excludem ca DANIEL MORAR sa fie candidatura. Dar poate fi si cineva din Germania sau Danemarca, important sa fie un specialist care a demonstrat performanta in acest domeniu si sugereaza incredere in R. Moldova, dar si la Bruxelles. Ieri, PD si PLDM au acceptat acest punct”.

Vicepresedintele PL a subliniat ca “initiativa liberalilor pentru un procuror din afara a fost in pachet cu desfiintarea Consiliului Superior al Procurorilor, care face acum selectia pentru numiri si destituiri. Nicaieri in UE nu exista un Consiliu Superior al Procurorilor”.

Din 2012, DANIEL MORAR este membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internationale Anticoruptie de la Viena, iar in martie 2013, DANIEL MORAR a fost numit de catre presedintele Traian Basescu judecator la Curtea Constitutionala, pentru un mandat de noua ani. 

CITESTE SI: LAURA CODRUTA KOVESI: Avem peste 4.800 de DOSARE IN LUCRU 

Propunerea pentru un PROCUROR GENERAL din afara REPUBLICII MOLDOVA a venit din partea Partidului Liberal. Presa moldoveneasca a scris miercuri ca propunerea ar fi primit girul delegatiei de oficiali europeni de rang inalt, printre care Elmar Brok si Graham Watson, care a vizitat ieri REPUBLICA MOLDOVA pentru a impulsiona negocierile pentru formarea unui nou guvern dupa alegerile din 30 noiembrie.

Recent, UE a avertizat ca va suspenda fondurile de asistenta pentru reformarea justitiei din Republica Moldova in lipsa unor progrese concrete in lupta impotriva coruptiei si depolitizarea justitiei.

Sursa foto: realitatea.net