Apa de la robinet, mai sigura din acest an: Racordurile tevilor, inlocuite

Sistemul de alimentare cu apa potabila al Capitalei isi are inceputurile acum peste 100 de ani. In tot acest timp tehnologia a evoluat iar astazi materialele folosite in trecut in infrastructura sistemului au ajuns sa fie considerate improprii. Este si cazul racordurilor din plumb, care vor fi inlocuite, in totalitate, pana la finalul acestui an.

La inceputul anilor 2000, in Capitala, reteaua de alimentare publica cu apa potabila era preluata, prin concesiune, de ApaNova. Printre modificarile impuse Legii Apelor s-a numarat si obligativitatea operatorilor de sisteme de alimentare cu apa si canalizare de a elimina elementele care contin plumb. In cazul Bucurestiului, la acea vreme existau peste 55.000 de bransamente din plumb.

”Acele cercetari au aratat ca in anumite situati, in conditii de exploatare este posibil ca o parte din materialul din care este faut bransmentul din plumb sa ajunga dizolvat in apa care ne ajunge in pahare. Noi am facut un studiu inainte sa ne incepem operatiunea de inlocuire a bransamentelor care a aratat ca apa destinata consumatorilor nu produce dizolvarea elementelor din plumb. Mai mult, in apa potabila am descoperit o serie de valori nici macar apropiate de limita de alerta”, a declrat directorul-adjunct al ApaNova, Epsica Chiru.

In mod normal obligatia de a inlocui aceste bransamente revine autoritatii locale, dar printr-un act aditional la contractul de concesiune, aceasta sarcina a fost preluata de ApaNova. O sarcina deloc usoara. Cum plumbul in trecut era singura alternativa ca imobilele sa fie legate la reteaua publica, aproape tot subteranul Bucurestiul a fost impanzit cu astfel de racorduri.

”Multe dintre acestea au fost montate in zone rezidentiale cu imobile individuale, executate in perioada interbelica. In ultimii doi ani s-au inlocuit peste 32. 000 de bransamente din plumb. De altfel, la vremea la care s-a semnat contractul valoarea totala a acestor lucrari era de 10 milioane de euro. Pana la acesta ora s-au executat lucrari de inlocuire a bransamentelor din plumb de aproape 8 milioane de euro”, conchide Chiru. Inlocuirea tuturor bransamentelor este programata sa se incheie la finalul acestui an.

sursa foto: sanatate.bzi.ro