APA PLATA cu GERMENI! SUPERMARKETURILE care comercializau APA INFESTATA

Dupa ce ne-am speriat cu branzeturile, increderea romanilor in produsele pe care le cumpara din supermarketuri si hipermarketurieste zdruncinata inca o data de anuntul Protectiei Consumatorilor ca o parte din apa imbuteliata este plina de germeni periculosi.

Scandalul lactatelor a pus in miscare institutiile de control si iata ca, incet-incet, ies la iveala numeroase nereguli la producatorii de alimente. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a demarat, in luna martie, o actiune la nivel national de prelevare din reteaua de comercializare de esantioane din apa de masa si apa de izvor, pentru determinarea incadrarii in indicatorii microbiologici conform prevederilor legale in vigoare. Din primele date, partiale, reiese ca cinci sortimente de apa imbuteliata prezinta grave probleme, care ar putea afecta sanatatea si chiar viata consumatorilor.

CITESTE SI: CE APA PLATA CONSUMI? NEREGULI GRAVE DESCOPERITE DE ANPC LA 5 SORTIMENTE

„Din cele 17 esantioane prelevate, in Bucuresti, cinci s-au dovedit neconforme. Esantioanele au fost analizate in cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti”, explica directorul gene-ral al ANPC, Paul Anghel. Grav este ca toate cele cinci sortimente cu probleme erau vandute in lanturi nationale de magazine precum Metro, Penny, Mega Image. Asadar, produse din loturile neconforme au fost vandute, cu siguranta, si in supermarketurile din Constanta.

Depasiri uriase ale nivelurilor de germeni Sortimentul Winny – apa de izvor plata (comercializata in magazinele Cora), imbuteliata in PET-uri de doi litri, nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3 (numarul total de germeni mezofili, unitati formatoare de colonii), la 22 de grade Celsius, adica temperatura camerei, avea o valoare de 1.000, fata de limita prevazuta 100, iar la 37 de grade Celsius era de 600, fata de limita prevazuta de 20.

Sortimentul Apa de masa necarboga-zoasa Aro (comercializata in magazinele Metro), imbuteliata in PET-uri cu capa-citatea de doi litri, nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22 de grade Celsius, avea valoare obtinuta de 20.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37 de grade Celsius, valoarea obtinuta era de 16.800, fata de limita prevazuta de 20.

Sortimentul Apa de izvor Calipso (comercializata in magazinele Penny), imbuteliata in PET-uri de sase litri, nu corespundea microbiologic, paramentul NTGufc/cm3, la 22 de grade Celsius, avea valoarea de 14.700, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37 de grade Celsius, valoarea obtinuta era de 3.200, fata de limita prevazuta de 20.

Sortimentul Apa de izvor Izvorul Zanelor, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de doi litri, nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22 de grade Celsius, avea valoarea de 2.820, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37 de grade Celsius, valoarea obtinuta era de 104, fata de limita prevazuta de 20.

Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen (comercializata in magazinele Mega Image), imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de cinci litri, nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22 de grade Celsius, valoarea obtinuta era de 2.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37 de grade Celsius, valoarea obtinuta era de 900, fata de limita prevazuta de 20.

Amenzi si… cateva baxuri de apa retrase de la vanzare „In urma abaterilor constatate, au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare totala de 50.000 de lei si au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman produsele Apa de Izvor Calipso si Apa de Izvor Plata Izvorul Zanelor”, mai spune directorul ANPC.

Curios este ca inspectorii OPC au mai gasit la vanzare cantitati infime de apa din sortimentele neconforme, retragandu-se doar 244 de litri. De asemenea, alte doua sortimente cu probleme nu se mai aflau la comercializare in momentul controlului, ca si cum, dupa prelevarea de probe, acestea fusesera deja retrase de la comercializare. Totodata, s-a dispus extinderea controlului la producator, in judetul Ilfov, respectiv judetul Harghita.

Controalele continua si, recent, au fost efectuate alte 11 prelevari de probe, din alte magazine. Si acestea au fost trimise la laborator si rezultatele vor fi facute publice de catre ANPC. Si la Constanta au fost verificate mai multe sortimente de apa. Reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta vor comunica, la randul lor, in zilele urmatoare, masurile luate in magazinele verificate.

Sursa text: Cuget Liber