Apele Romane: Debite ISTORICE in bazinul superior al Oltului

PRECIPITATIILE din ultimele doua zile au depasit 100-180 de litri pe metru patrat in Gorj, Valcea, Arges si Teleorman, la statia Nistoresti de pe raul Oltet si la statia Ramnicu Valcea de pe raul Olanesti fiind inregistrate DEBITE ISTORICE, cu probabilitate de revenire o data la 100-200 de ani, potrivit ANAR.

In urma PRECIPITATIILOR, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis marti o avertizare COD ROSU DE INUNDATII pe raurile Gilort (judetul Gorj), Lotru (judetul Valcea), pe cursul superior al Oltetului si pe afluentul sau Cerna (judetele Gorj si Valcea), valabila pana miercuri, la ora 09.00.

Citeste si: INUNDATII IN ROMANIA: PREMIERUL ISI VA PETRECE NOAPTEA LA NOVACI. O MASINA CU PASAGERI A FOST LUATA DE VIITURA IN ARGES

Miercuri, hidrologii au extins CODUL ROSU DE INUNDATII pe raurile Vedea si Cotmeana, in judetele Olt, Teleorman si Arges, noua avertizare fiind valabila pana joi, la ora 08.00.

COTELE DE PERICOL au fost depasite marti in judetele Valcea, Gorj si Vrancea, pe raurile Lotru (la statiile hidrometrice Valea lui Stan si Malaia), Voinesita (la statia Pichet), Oltet (la statiile Nistoresti si Otetelis), Latorita (la statia Gura Latoritiei), Olanesti (la statia Ramnicu-Valcea), pe Bistrita (la statia Babeni) si pe raul Cerna (la statia hidrometrica Cerna).

“DEBITELE inregistrate la statia Nistoresti, de pe raul Oltet si la statia Ramnicu-Valcea, de pe raul Olanesti, sunt DEBITE care au probabilitate de revenire odata la 100-200 de ani”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Nationale “Apele Romane” (ANAR).

Citeste si: INUNDATII IN ROMANIA. HIDROLOGII AU PRELUNGIT CODUL ROSU PANA JOI DIMINEATA

In judetul Valcea, pe raul Lotru, echipele Apelor Romane au luat masuri de atenuare si tranzitare a VIITURILOR prin acumularile Vidra, Malaia si Bradisor. La statia Malaia a fost depasita cota de pericol cu 13 centimetri, iar la statia Valea lui Stan, cu 45 de centimetri.

Pe raul Jiu, care a atins un DEBIT de 950-1000 mc/s, a fost tranzitata VIITURA formata pe sectorul Racari – Podari.

Sursa foto: caplimpede.ro