Apele Romane: DEBITELE RAURILOR care sunt sub avertizari de inundatii au CRESCUT si de aproape 400 DE ORI

Codul Portocaliu de inundatii in judetul Timis a fost prelungit

DEBITELE RAURILOR aflate sub cod rosu si portocaliu de inundatii au CRESCUT si de aproape 400 DE ORI, a anuntat Administratia Nationala “Apele Romane” (ANAR), ale carei echipe intervin operativ in zonele afectate.

La aceasta ora, se inregistreaza cresteri importante de debite si niveluri, ca efect al propagarilor formate in aval, pe raurile, la trei statii hidrometrice fiind atinse cotele de pericol (echivalent cu cod rosu) si la alte trei statii hidrometrice fiind atinse cotele de inundatie (echivalent cu cod portocaliu), se arata in comunicatul ANAR.

Pe raul Lotru, la statia Valea lui Stan, sunt 40 cm peste cota de pericol, pe Vedea, la statia Buzesti, 74 cm peste cota de pericol, pe Neajlov, la statia Moara din Groapa, peste 4 cm peste cota de pericol, pe Jiu, la statia Racari sunt 9 cm sub cota de pericol, pe raul Latorita, la statia Gura Latoritei, 15 cm peste cota de inundatie si pe raul Oltet, la statia Nistoresti, 6 cm peste cota de inundatie.

Timp de trei zile, au fost inregistrate precipitatii cumulate care au depasit valori de 100 – 180 l/mp, in zona judetelor Gorj, Valcea, Arges si Teleorman. De asemenea, s-au inregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire odata la 100, respectiv 200 de ani.

Comparativ cu inceputul lunii iunie, aceste debite au CRESCUT pana la 400 DE ORI. Astfel raul Vedea, la statia Buzesti, avea 1,42 mc/s in 9 iunie, iar miercuri atingea: 424 mc/s ( de 400 de ori mai mult), raul Cotmeana la statia Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s, raul Lotru la Valea lui Stan, avea in 9 iunie, 2,5 mc/s si a ajuns miercuri la 286 mc/s (de 150 de ori mai mult), Lotru, la Malaia, a crescut de la 29,5 mc/s la 376 mc/s (de 200 de ori), raul Olanesti, la Ramnicu Valcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s (de 100 de ori), Oltet, la statia Nistroresti, a crescut de la 2,61 mc/s la 298 mc/s (100 de ori), iar la statia Otetelis, a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s (de 50 de ori).

Zona indiguita intre Buzesti si Alexandria si aval de Alexandria este monitorizata pentru asigurarea tranzitarii viiturilor. La confluenta raului Cotmeana cu raul Arges, in zona Badesti, se monitorizeaza foarte strict, existand o garda de 30 cm. S-au dublat echipajele si utilajele, fiind transmisi catre Alexandria peste 20.000 de saci de la Pitesti si utilaje terasiere de la Giurgiu. In acest moment, se fac lucrari de consolidare si suprainaltare a digurilor.

Citeste si: Apele Romane: Debite ISTORICE in bazinul superior al Oltului

In judetul Valcea, pe raul Lotru, echipele Apelor Romane au luat masuri de asigurare a sectiunilor de scurgere a apelor din incinta. Viiturile formate anterior au fost atenuate si tranzitate prin acumularile Vidra, Malaia si Bradisor. La statia Malaia, a fost depasita cota de pericol cu 13 cm, iar la statia Valea lui Stan, cu 45 de cm. Echipele Apelor Romane realizeaza un canal de scurgere a apei, in zona localitatilor Salistea-Pascoaia, in aval de Bradisor. A fost afectat digul de aparare din localitatea Pascoaia fiind inundate terenuri agricole.

In zona Novaci pe sector aval pana la Bengesti, judetul Gorj, se inregistreaza tendinta de scadere, fiind afectate lucrarile hidrotehnice de aparare de mal in zona Novaci-Pociovalistea, dar lucrarile principale de indiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane intervin cu oameni si utilaje pentru diminuarea efectelor inundatiilor, stoparea eroziunilor si mentinerea lucrarilor in stare de functionare.

Pe raul Jiu, se tranziteaza viitura formata pe sectorul Racari – Podari. Pe acest sector, se estimeaza ca nu se vor produce pagube suplimentare, pentru ca lucrarile de aparare (digurile) au capacitatea de tranzitare a acestui debit.

De asemenea, in judetul Arges, s-a preluat surplusul de apa acumulat pe raul Arges si raul Doamnei, fiind atenuate viiturile prin acumularile Valcele, Budeasa si Golesti. S-a retinut un volum de peste 12 milioane metri cubi. Acumularea Maracineni a fost inchisa fiind retinut surplusul de apa si, in acest fel, au fost evitate inundatiile.

Citeste si: In sedinta de Guvern de joi se vor aloca bani pentru zonele afectate de inundatii (Gorj, Valcea si Arges)

Pe raul Vedita, in zona localitatii Colonesti, judetul Olt, a fost depasita capacitatii proiectate a digurilor, apa trecand peste ele cu o lama deversanta de circa 10 cm pe o lungime de circa 1,5 km pe ambele maluri. Din acest motiv, s-au creat in mod natural mai multe brese. De asemenea, apa a trecut peste podul DN Pitesti-Craiova. Sunt afectate localitatile Colonesti, Barasti si Batareni.

Avand in vedere precipitatiile inregistrate in ultimele ore (83 l/mp in trei ore) la statia Silistea Gumesti, pentru orele urmatoare, pe paraul Cainelui se vor inregistra nivele peste cota de inundatie, fiind posibile inundatii cu efect local in zona localitatilor Silistea Gumesti, Ciolanestii din Deal, Necsesti si Vartoapele. Este posibil ca lucrarile de aparare aflate in executie sa fie afectate (in zonele Baldovinesti si Vartoapele).

Sursa foto: economica.net