Apele Romane: Formatiunile de gheata pot duce la cresterea nivelurilor pe raurile din Transilvania si Moldova

Formatiunile de gheata prezente pe majoritatea raurilor din tara, cu exceptia celor din vestul tarii, ar putea duce la cresterea artificiala a nivelurilor pe unele sectoare de rau din Transilvania, Moldova si Muntenia, informeaza Administratia Nationala Apele Romane, intr-un comunicat de presa transmis Mondo News.

“Conform buletinelor hidrologice emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), precum si a rapoartelor zilnice de monitorizare generate prin dispeceratele Administratiei Nationale Apele Romane, formatiunile de gheata (gheata la maluri, naboi, pod de gheata) prezente pe majoritatea raurilor (exceptand raurile din vestul tarii) vor fi in extindere si intensificare. Este posibila aparitia formatiunilor incipiente de gheata si pe raurile mici din Maramures”, precizeaza Apele Romane in comunicat.

Evolutia formatiunilor de gheata poate determina posibile cresteri artificiale de niveluri pe unele sectoare de rau, in special pe cele din Transilvania, Muntenia si Moldova, fara a fi atinse cotele de avertizare pe principalele cursuri de apa. Pe raurile din centrul si sudul tarii, va persista curgerea de naboi, iar, pe raurile din sud-estul si estul tarii, se va intensifica. De asemenea, aglomerarile de gheturi formate anterior pe rauri si acumulari se vor mentine. Este vorba despre Bistrita – amonte de Dorna Arini si amonte de acumularea Izvorul Muntelui, Dorna – amonte de statia hidrometrica Dorna Candreni, Mures, Bistrita (afluent al Oltului) si pe Salatrucel.

Debitele vor fi in general in scadere, exceptand cursul inferior al Muresului (pe sectorul Arad-Nadlac), unde vor fi in crestere prin propagare si raurile din Dobrogea, unde vor fi stationare. Debitul Dunarii, la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, va fi stationar, la valoarea de 5000 mc/s, situandu-se peste media multianuala a lunii ianuarie (4950 mc/s). Pe tot sectorul aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere.

In urmatoarele zile, nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice monitorizate de Apele Romane se vor situa sub COTELE DE ATENTIE.

La nivelul Administratiei Nationale ”Apele Romane” si a unitatilor sale aflate in subordine, debitele si nivelurile cursurilor de apa, precum si volumele din principalele 36 de lacuri de acumulare sunt monitorizate 24 de ore din 24, fiind asigurat fluxul informational intre institutiile responsabile (ANAR-INHGA-MMSC si ANAR-ABA-SGA- CLSU). La aceasta ora, volumele de apa necesare alimentarii cu apa a populatiei sunt asigurate in totalitate, rezerva existenta in acumulari fiind de 3,13 miliarde metri cubi.

Specialistii Apelor Romane, de la nivel central si local, actioneaza conform programelor de exploatare pe timp friguros in scopul intretinerii in cele mai bune conditii a lucrarilor hidrotehnice aflate in administrare. Astfel, sunt monitorizate permanent lucrarile cu rol de aparare impotriva inundatiilor, instalatiile electrice si hidraulice la barajele si prizele de alimentare cu apa din administrare si in special instalatiile de barbotare (acolo unde este cazul).

De asemenea, sunt asigurate materiale necesare pentru functionarea grupurilor electrogene. In acelasi timp, s-a actionat cu utilaje de dezapezire fiind asigurat accesul la toate barajele si prizele de apa de la nivelul subunitatilor ANAR.

Foto: Adevarul