APIA: Producatorii agricoli pot depune CERERILE pentru SUBVENTIA LA MOTORINA incepand de luni

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca producatorii agricoli mai pot depune CEREREA de acord prealabil pentru anul 2014, pentru acordarea unui AJUTOR DE STAT PENTRU MOTORINA utilizata in agricultura, in perioada 5 mai – 10 iunie inclusiv.

Ajutorul de stat se acorda producatorilor agricoli care indeplinesc mai multe conditii, in functie de sectorul sau sectoarele vegetal, zootehnic sau de imbunatatiri funciare in care isi desfasoara activitatea.

Astfel, acestia trebuie sa fie inscrisi in Registrul unic de identificare (RUI) al APIA (sa detina ID fermier), sa fie inscrisi in evidentele APIA cu suprafetele de teren pe care le exploateaza sau in Registrul plantatiilor viticole, dupa caz, si sa fie inscrisi in Registrul agricol cu suprafata spatiilor protejate (sere si solarii), dupa caz.

De asemenea, producatorii agricoli trebuie sa fie inregistrati in Registrul national al exploatatiilor  (RNE)  al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sau sa detina document de inregistrare sau autorizare sanitara veterinara pentru porci, pasari, familii de albine, viermi de matase, dupa caz.

Totodata, suprafetele de teren pe care le exploateaza trebuie sa fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafata parcelei agricole sa fie de cel putin 0,3 hectare, cu exceptia suprafetelor aferente legumelor cultivate in spatii protejate. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

Citeste si: APIA: Fermierii romani au primit peste peste 3,4 miliarde lei in 2014

In plus, producatorilor agricoli li se cere sa exploateze, sa detina sau sa creasca animale, pasari, familii de albine sau viermi de matase in vederea obtinerii productiei agricole pentru care solicita ajutorul de stat si sa utilizeze instalatii de irigat actionate cu motoare termice.

CEREREA DE ACORD PREALABIL pentru finantare prin rambursarea diferentei de acciza se depune la centrul judetean APIA sau al municipiului Bucuresti, pe raza caruia este situata exploatatia agricola pentru care se solicita ajutorul de stat, sau centrul APIA unde a fost depusa cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata ori cererea de acord prealabil pentru finantare prin rambursare in cadrul schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura aprobata prin H.G.408/ 2010, insotita de o serie de documente.

Acordul prealabil pentru finantare prin rambursare se emite de catre centrele APIA judetene sau al municipiului Bucuresti, in termen de cel mult 20 de zile de la data depunerii cererii de acord prealabil pentru finantare prin rambursare.

Citeste si: Ministerul Agriculturii vrea sa acceseze fonduri europene pentru investitii in ferme

AJUTORUL DE STAT se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/ 1.000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura.

Ajutor necuvenit reprezinta orice suma care, in urma verificarilor efectuate de catre APIA sau de catre alte institutii abilitate, se constata ca a fost acordata beneficiarilor care nu au respectat prevederile legale.

Beneficiarii care, prin inscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente AJUTORULUI DE STAT, au incasat sume de la bugetul de stat in mod necuvenit nu mai beneficiaza de ajutor pentru o perioada de trei ani. Totodata, sumele reprezentand ajutor necuvenit se recupereaza de la beneficiarii ajutorului de stat.

Sursa foto: recolta.eu