Apicultorii romani solicita REDUCEREA TVA la miere. La cat a ajuns evaziunea fiscala in sector

APICULTORII romani solicita autoritatilor de mai bine de 5 ani REDUCEREA TVA la miere in vederea diminuarii EVAZIUNII FISCALE din sector, estimata la 35-40%, dar si pentru cresterea consumului de produsele apicole pe piata interna, in conditiile in care romanii consuma printre cele mai scazute cantitati de MIERE din Europa.

“Acum EVAZIUNEA FISCALA in domeniu a ajuns la 35-40%. Se face evaziune si in sectorul de utilaje si pe ceea ce se vinde la colt de strada sau in targuri de MIERE. (…) Cred ca ar trebui ca toate alimentele sa aiba TVA intre 5 si 9%, iar cele de lux sa fie taxate mult mai mult. Cred ca un nivel de TVA intre 5 si 10% este unul acceptabil, pentru ca 24% este mult prea mult”, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, citat de Agerpres.

Citeste si: PRESEDINTELE SIVECO, IRINA SOCOL, RAMANE IN AREST IN DOSARUL DE EVAZIUNE FISCALA

Acesta a precizat ca ACA sprijina introducerea caselor de marcat la targuri pentru a FISCALIZA toate standurile si pentru a putea oferi consumatorilor bonuri de casa.

“Noi suntem pentru FISCALIZARE si in targuri. Toate standurile sa vina cu casa de marcat, sa dea bonuri de casa, inclusiv cei cu utilaje. Noi, combinatul si institutul, venim la targuri cu marfa cu factura, platim impozite si taxe, dar vine unul cu un stup de doua milioane de lei (n.r..lei vechi), fara TVA, pe care noi il vindem cu 3,2 milioane de lei (n.r. lei vechi) si niciodata nu vom ajunge sa vindem cum o fac ei. (…) Am vorbit cu Ministerul Finantelor pentru a fiscaliza aceste targuri. Noi avem case de marcat, surse de curent, tot ce ne trebuie. Fie ca este persoana fizica, fie juridica, ar trebui sa ne supunem toti unor rigori fiscale, pentru ca altfel ei se dezvolta si noi sucombam”, a explicat Ioan Fetea.

Citeste si: PERCHEZITII LA 22 DE ADRESE DIN BUZAU LA SUSPECTI DE EVAZIUNE FISCALA SI BRACONAJ

Editia de toamna a TARGULUI NATIONAL AL MIERII se deschide vineri iar la eveniment participa vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

La targul organizat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) pe platforma APICOLA din Baneasa, bucurestenii sunt asteptati de vineri pana duminica, in intervalul orar 10,00—18,00.

Sursa foto: worldvision.ro