Aplicația de Android descărcată de un miliard de ori pe care trebuie să o ștergi imediat

Google a eliminat sute de aplicații din magazinul său. Printre ele se numără și una pe care trebuie să o ștergi imediat în cazul în care încă se regăsește în telefonul tău.

Prin februarie, Google se lăuda că a eliminat din magazinul său nu mai puțin de 600 de aplicații considerate periculoase. Compania americană se lăuda cu acest efort și publica și lista aplicațiilor cu probleme. Numai că, până să facă acest lucru, acele aplicații au fost descărcate și folosite de milioane sau chiar miliarde de utilizatori.

Este și cazul unei aplicații create de chinezi, care depășise miliardul de download-uri la data la care s-a descoperit că-și spiona utilizatorii la fiecare pas făcut pe internet. Se lăuda că asigură confidențialitatea datelor și că te ajută să rămâi anonim. În realitate, se folosea de datele tale. Hai să vezi despre ce e vorba.

Aplicația din Android pe care trebuie s-o ștergi imediat

Potrivit experților în securitate, e vorba de aplicația Clean Master. E o aplicație creată de chinezi care se recomandă a fi un tool de securitate, care oferă și protecția împotriva virușilor și care le permite utilizatorilor să navigheze fără probleme pe internet. În realitate, însă, făcea contrariul. Păstra istoricul căutărilor, comportamentul de pe internet și site-urile vizitate și chiar și numele rețelelor Wi-Fi la care se conectau utilizatorii. Aplicația a fost descărcată de peste 1 miliard de ori.

Clean Master a fost creată de chinezii de la Cheetah Mobile. Potrivit Forbes, această companie e finanțată și de Tencent, gigantul fiind cel mai mare investitor. Cercetătorii în securitate cibernetică au ajuns la concluzia că aplicația vine la pachet cu riscuri mari de securitate.

Practic, utilizatorii sunt urmăriți la orice pas, iar de confidențialitatea datelor nici nu poate fi vorba. La vremea când au apărut primele suspiciuni, reprezentanții Clean Master au negat totul. Nici Google n-a comentat acum cu privire la această aplicație, deși motivele pentru a fost eliminată din magazinul companiei sunt acum clare. Specialiștii îți recomandă ca, în cazul în care ai această aplicația instalată în telefon, ar fi bine să o dezinstalezi. Pentru că datele tale au fost expuse.

Sursa text: playtech.ro