APLICATIE care ajuta soferii in trafic, in dezvoltare la Cluj

CERCETATORII de la Universitatea Tehnica din Cluj dezvolta mai multe APLICATII pentru telefoane mobile si tablete prin care soferii sunt asistati la conducere si care vor recunoaste pietonii in trafic si in ceata.

Totul se intampla in cadrul unui proiect european, in valoare de 1.5 milioane de lei, iar primele rezultate sunt asteptate in 2015.

“Proiectul COMOSEF (…) urmareste dezvoltarea unor APLICATII de asistare a conducerii pe dispozitive mobile – telefoane sau tablete, si de recunoastere a pietonilor din imagini infrarosii. 

Citeste si: ACEASTA ESTE CEA MAI BUNA APLICATIE DIN ROMANIA

Pe dispozitivele mobile avem alte doua componente, una care se refera la detectia pietonilor in scene de trafic, mai ales urban, a doua fiind de detectie a cetii din imagini, pentru a-l informa pe sofer care este distanta de vizibilitate pana la masina din fata si a adapta viteza la conditiile de trafic, si reconstructia imaginii.

Toate aceste APLICATII au scopul final de PREVENIRE a accidentelor rutiere”, a declarat Mihai Negru, CERCETATOR la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN).

Potrivit acestuia, algoritmul de detectie a cetii a fost portat deja pe tablete si se afla in faza de testare.

O alta APLICATIE are ca scop detectia pietonilor cu ajutorul unor camere cu infrarosu care este direct proportionala cu caldura emisa de acestia.

“Camera se monteaza in exteriorul masinii si poate detecta un pieton aflat la circa 50 de metri de masina. E utila aplicatia cand afara e ceata iar farurile nu surprind conturul pietonului, apoi cand e noapte, ploua sau ninge”, a afirmat un alt CERCETATOR al UTCN, Raluca Brehar, potrivit Mediafax.

Echipa UTCN dezvolta si o APLICATIE de detectie a pietonilor in trafic cu ajutorul camerei unei tablete sau a unui smartphone, dispozitive montate pe parbrizul masinii.

Citeste si: OPEL INTEGREAZA ASISTENTUL VIRTUAL SIRI PE MODELUL ADAM

APLICATIA va avea si rolul detectiei pietonilor aflati in fata unei masini, iar daca acesta reprezinta un potential pericol se poate emite o avertizare sonora pentru sofer.

Toate APLICATIILE CERCETATORILOR de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca privind conducerea asistata vor fi finalizate in 2015 si ar putea fi folosite de soferii care dispun de o tableta sau un smartphone.

Sursa foto: yoda.ro