APOCALIPSA PADURILOR din ROMANIA: Dezastrul din Parcul National PIATRA CRAIULUI VIDEO

PERCHEZITII DNA, DIRECTIA SILVICA BISTRITA NASAUD, SORIN FRUNZAVERDE, FAPTE DE CORUPTIE, DEFRISARI ILEGALE,

APOCALIPSA PADURILOR DIN ROMANIA. Serialul nostru dedicat jafului din padurile autohtone continua astazi cu prezentarea unui amplu reportaj realizat de ASOCIATIA AGENT GREEN despre DEZASTRUL din Parcul National PIATRA CRAIULUI.

APOCALIPSA PADURILOR DIN ROMANIA. Asociatia AGENT GREEN a lansat duminica un filmulet pe Facebook cu dezastrul provocat de DEFRISARILE SALBATICE din PIATRA CRAIULUI si cu o interventie a voluntarilor, care au replantat copaci in zona Grind. Hacuirea zonei s-a produs in urma cu 10 ani, iar actiunea in 2010, scopul promovarii acestui filmulet acum fiind de a strange semnaturi pentru petitia prin care se solicita stoparea taierilor de paduri din parcurile naturale (aici).

CITESTE SI: APOCALIPSA padurilor din ARDEAL: Blestemul AURULUI VERDE din MUNTII APUSENI 

APOCALIPSA PADURILOR DIN ROMANIA. GABRIEL GREEN, coordonatorul AGENT GREEN, spune ca plantarile artificiale sunt o solutie, insa sunt necesare pe pantele dezgolite, ramase prada viiturilor. “Nu suntem adeptii plantarilor in zone in care, de fapt, criminalii care au taiat si statul ar trebui sa bage bani sa repare distrugerea. Acolo unde s-a taiat ar fi ideal sa avem regenerare naturala, ca doar vorbim de un parc national unde viitoarea padure ar trebui sa ajunga la un grad de naturalete maxima si sa nu mai fie taiata vreodata. Nu trebuie facute acele plantari la liniuta, care sunt doar paduri de productie de lemn si nu adapost pentru cele peste 1.100 de specii de plante si animale din parc. In fine, cum nimeni nu facea nimic, regenerarea naturala nu a mai fost posibila iar versantii o luau la vale, ne-am dus si am facut aceasta plantare pentru ca natura sa inceapa sa reinverzeasca din nou. Peste o luna o sa mergem sa vedem cati copaci s-au prins si cum arata acum padurea”, a spus GABRIEL PAUN.

CITESTE SI: APOCALIPSA PADURILOR din ROMANIA: Padure DEFRISATA ” din greseala” in GORJ 

APOCALIPSA PADURILOR DIN ROMANIA. Apogeul TAIERILOR RASE din Parcul National PIATRA CRAIULUI a avut loc acum un deceniu, cand cel putin 300 de hectare de padure s-au evaporat. Gabriel Paun considera ca prin simplul fapt ca autorii acestui dezastru au fost lasati liberi de justitie au crescut miza si-si continua activitatea distructiva. “La vremea defrisarilor salbatice din PIATRA CRAIULUI, directorul parcului era Horatiu Hanganu, acelasi om care astazi este implicat in retrocedarile ilegale de paduri  din zona Rucar, dar investigat si in dosarul Hrebenciuc. Ilegalitatile au, ca de obicei, un sir lung si greu de urmarit. Ce cred ca este de consemnat este ca biata natura a ramas mutilata, atat de mutilata, incat nici macar nu a inceput sa se mai refaca”.

CITESTE SI: APOCALIPSA PADURILOR din ROMANIA: LEGEA permite “MUTILAREA” PARCURILOR NATIONALE 

Sanctiuni derizorii. Distrugerea continua

APOCALIPSA PADURILOR DIN ROMANIA. Organizatia AGENT GREEN a verificat cuantumul amenzilor primite de la autoritati de grupul care a defrisat cele 300 de hectare de padure din PIATRA CRAIULUI, suma ce reprezinta un indicator al gradului de interes al statului roman pentru apararea resurselor forestiere. “Ce este si mai trist de consemnat este ca cel putin un hectar din padure s-a folosit pentru hartogaraia legata de aceste TAIERI ILEGALE. Controale peste controale, in vreme ce taierile continuau. Avem un sistem in tara asta atat de complicat si de lent incat este aproape imposibil sa faci treaba. Cei de la parcuri nu pot da amenzi si nu au nici macar arme sa se apere sau sa opreasca infractorii. Nu-i respecta nimeni. In prezent administratiile parcurilor conduse de Romsilva sunt mai degraba entitati simbolice care intervin doar cand regiei nu-i mai ies destui bani din padurile aflate in proprietatea statului.

CITESTE SI: VIDEO APOCALIPSA padurilor din ARDEAL: CINE defriseaza ILEGAL, UNGURII sau ROMANII? 

APOCALIPSA PADURILOR DIN ROMANIA. Apoi, daca ai avut bafta sa organizezi un flagrant cu Politia, te trezesti ca nu stii al cui e camionul si ca soferul fuge. Iar daca e prins, acesta trebuie sa conduca camionul acolo unde ii spune comisia de control. Doar ca soferul poate refuza si lucrurile se tregiverseaza si mai mult. Apoi se confisca ceva lemn care se vinde la licitatii unde, culmea, in multe cazuri cei care au taiat sunt tot cei care cumpara. Se dau cateva amenzi si totul o ia de la inceput. Pentru crimele din PIATRA CRAIULUI amenzile au fost mai mici de 10.000 de euro. Jenant! Iar acum s-au mutat mai la vale, in tinutul dintre PIATRA CRAIULUI si Fagaras, unde Hanganu, fost director la parc si cadastrist iscusit face acte pentru proprietari care n-au avut nicoodata paduri sau au avut mai putin. Si daca au avut, atunci acestia primesc doar cele mai valoroase paduri din punct de vedere economic”, a explicat GABRIEL PAUN.

Sursa foto si text: facebook / agent green