APOCALIPSA PADURILOR din ROMANIA: LEGEA permite “MUTILAREA” PARCURILOR NATIONALE

Dupa ce in primele episoade ale serialului nostru despre TAIERILE ILEGALE de PADURI din ROMANIA ne-am axat pe zona ARDEALULUI, astazi va prezentam situatia “MASACRULUI” din zona CARAS – SEVERIN, acolo unde PARCURILE NATIONALE sunt de-a dreptul “MUTILATE”. Motivul este unul HALUCINANT: intarzierea documentelor permite, sub protectia legii, aceste DEFRISARI ILEGALE.

Articolul a aparut in urma cu cateva zile in expressdebanat.ro:

“Scandalul taierilor ilegale continua in Caras-Severin, judet in care peste 20 la suta din suprafata reprezinta parcuri nationale. Actul care ar putea pune capat definitiv taierilor ilegale este planul de management al parcurilor nationale, or, desi acesta este gata elaborat, in niciun parc din tara n-a fost aprobat in Consiliul stiintific. Desi documentul trebuia aprobat de mai bine de 11 ani, acest lucru nu s-a intamplat din motive diverse.

CITESTE SI: APOCALIPSA padurilor din ARDEAL: Mii de hectare din MARAMURES sunt lasate de izbeliste 

ONG-urile de mediu insa spun ca intarzierea este legata de faptul ca, odata aprobate, documentele ar reglementa cu mare exactitate taierile de arbori pe raza parcurilor nationale. Prin urmare, neaprobarea si tergiversarea aprobarii nu fac altceva decat sa permita defrisari masive in padurile judetului Caras-Severin. Directorul Parcului National Semenic Cheile Carasului dezaproba insa acest lucru.

Aceste ONG-uri trebuie sa stie ca exploatarea de masa lemnoasa se face doar in zonele permisive, pentru ca legislatia permite acest lucru. De 11 ani, da, nu au fost aprobate pentru ca o varianta de plan de management a fost depusa in 2008.

CITESTE SI: VIDEO APOCALIPSA padurilor din ARDEAL: CINE defriseaza ILEGAL, UNGURII sau ROMANII? 

Regia Nationala a Padurilor a inaintat la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile de atunci planurile de dezvoltare durabila a Parcului National Semenic-Cheile Carasului, cel putin, dar nu am primit niciun raspuns. Avem un proiect, iar ca rezultat final va fi aprobarea planului pe care l-am revizuit. In cadrul sedintelor de Consiliu stiintific s-a discutat despre zonarea parcurilor (…) Avem un plan de management la ora actuala si consider ca ar trebui regandita zonarea alaturi de autoritatile locale, pentru ca trebuie sa tinem cont si de strategia de dezvoltare a comunitatilor locale de pe raza parcului, pentru ca prin turism acestea se pot dezvolta”, a spus Sorinel Tudorescu, directorul Parcului.

CITESTE SI: APOCALIPSA padurilor din ARDEAL: Blestemul AURULUI VERDE din MUNTII APUSENI 

Raspunsul acestuia nu a multumit pe nimeni, ba mai mult, cei care apara mediul spun ca ceea ce se doreste de fapt sunt investitiile in asa zise constructii pentru dezvoltarea turismului in zone protejate, dar si taierea masiva de masa lemnoasa.

Chiar daca arborii s-ar regenera, peisajul nu ar fi unul ofertant pentru turistii straini, daca pe viitor se fac circuite interne de vizitare a Parcurilor Nationale, asa cum se practica in strainatate. De altfel, astfel de circuite aduc o serie de beneficii atat comunitatilor locale, cat si Parcului, care ar putea constant sa investeasca in amenajare, si nu in defrisare. Acest lucru insa este  imposibil de realizat in Romania …”

Sursa text si foto: expressdebanat.ro