Consilierul BNR, Adrian Vasilescu, explica ce se va intampla cu pensiile romanilor din 2030

Generatiile nascute pe vremea lui Nicolae Ceausescu vor impovara peste masura bugetul de pensii, aflat deja pe deficit. Pentru a nu intra in colaps, sistemul de pensii ar avea nevoie de o noua reforma a pensiilor, altfel sistemul de pensii ar putea fi in pericol incepand din 2030, atrage atentia Evenimentul Zilei. Consilierul BNR, Adrian Vasilescu, a explicat, sambata dimineata, ca pensionarii nu trebuie sa-si faca probleme in privinta asta, ci din alta: aceea ca pensiile sunt mici si vor ramane mici cel putin in perioada imediat urmatoare.

“Vor fi totdeauna transferuri de la bugetul general, pensionarii nu trebuie sa-si faca probleme in privinta asta, ci din alta. Pensiile sunt mici, va mai trece o vreme pana cand sistemul de pensii va putea fi redresat din acest punct de vedere. Atata vreme cat Europa ramane captiva in sistemul statului social, pensia de stat n-o sa dispara”, a dat asigurari Adrian Vasilescu.

Adrian Vasilescu a tinut sa aminteasca de perioada anilor ’64-’68, cand s-a inregistrat un val de nasteri din cauza unui decret dat de Nicolae Ceausescu, nasteri care se vor reflecta in curand in sistemul de pensii prin cei aproximativ 7 milioane de pensionari.

“La noi a fost o perioada in 64, 65, 66, 68cand din cauza unui decret a fost un val de nasteri, care a creat probleme cand au ajuns elevii la liceu, multe licee au trebui sa se redimensioneze ca sa-i poata cuprinde, apoi au venit problemele din campul muncii, acum va veni momentul cand vor ajunge la pensie. Circa 7 milioane de pensionari. Pacatul este ca in Romania, functionand sistemul pe care Bismark l-a introdus in Germania, un om care munceste o perioada si plateste cotizatii pentru pensii, aceasta cotizatie nu ii este capitalizata lui, ca sa i se dea la pensie. Se platesc pensiile din banii astia si mai departe cei care sunt astazi in campul muncii si vor iesi la pensie se vor uita la copiii lor si vor asteapta sa intre ei in campul muncii sa le plateasca pensiile”, a adaugat Vasilescu, consilier BNR.

Mondo News iti recomanda si: Pensiile vor creste in 2015 cu un procent superior ratei inflatiei, a anuntat Ponta

Cele mai multe studii ale expertilor atrag atentia ca la iesirea din activitate a „decreteilor” lui Ceausescu (copii nascuti in 1966-1967- 1968) sistemul va claca daca nu va fi reformat pentru ca generatiile care vin din urma sunt mai firave numeric si nu vor mai fi bani de pensii.

Deja bugetul este pe deficit, iar numarul de angajati este mai mic decat cel al pensionarilor. Romania are circa 5 milioane de persoane care contribuie la bugetul asigurarilor sociale si 5,4 milioane care beneficiaza.

Dupa anul 2030, cand va fi varful de sarcina odata cu pensionarea „decreteilor” numarul de pensionari este posibil sa urce la 6,5 milioane, in timp ce numarul iesirilor naturale din sistem (decese) va fi de 3,5 milioane, potrivit unui studiu coordonat de prof.univ. dr Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane. Aceasta daca nu luam in calcul si pensiile speciale si pe cele de urmas, caz in care numarul pensionarilor ar putea sa mai creasca cu cateva sute de mii de persoane.

Citeste si: ROVANA PLUMB: SALARIUL MINIM BRUT va creste incepand din luna ianuarie cu 75 de lei

“Varful pensionarilor va fi atins in 2025 – 2030. Este perioada in care se vor pensiona generatiile «baby-boom- ului» din anii ’60. Chiar daca dupa 2045 se preconizeaza o usoara diminuare a numarului de pensionari (datorita ratelor scazute de natalitate din anii ’80 – ’90), in raport cu populatia ocupata (sau cu numarul contribuabililor), acestia raman majoritari”, explica, la randul sau, Ciprian Panzaru, conf. univ. dr. la Facultatea de Sociologie a Universitatii de Vest din Timisoara.

Acesta adauga ca o estimare realizata pornind de la datele actuale, si anume: cota de contributii pentru asigurarile sociale de stat de 31,3%, venitul mediu pe economie de 2.223 lei (la nivelul anului 2013) si pensia medie de 807 lei (2013), arata ca, posibilitatea de sustinere a pensiilor pentru pensionarii cu limita de varsta (4 milioane in acest moment) va disparea in 2015 (din 2020 doar 87% din pensii vor putea fi sustinute).

“In ceea ce priveste numarul total de pensionari, deja sistemul este pe deficit, la nivelul anului 2010 doar 80% din pensii au putut fi sustinute direct din veniturile incasate sub forma de contributii de la contribuabili”, mai spune acesta, citat de Evenimentul Zilei. Una dintre solutii ar putea fi atragerea de migranti care sa completeze forta de munca deficitara, dar si implementarea unor sisteme de pensii mai putin sensibile la schimbarile demografice (cum este cel de acum), bazate pe redistribuire si pe investire sunt esentiale daca vrem sa evitam falimentul.

Legea actuala prevede ca in caz de faliment nu sunt garantate decat fondurile depuse fara dobanda sau altceva fapt care i-ar putea tine pe pensionarii de maine in aceeasi situatie de saracie ca si cei de astazi.