Aproape 700 de VOLUME cumparate de BMB in perioada 2008-2012 au fost puse sub SECHESTRU

In urma perchezitiilor efectuate marti dimineata la sediul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti (BMB) au fost ridicate doua unitati centrale de calculator si a fost pus SECHESTRU pe 688 de VOLUME achizitionate de institutie in perioada 2008-2012, a declarat Anca Cristina Rapeanu, directorul general al BMB.

“In dimineata aceasta, in jurul orei 6,30, un echipaj de la IGPR, cinci colegi de la IGPR, au descins la sediul central al BMB din Tache Ionescu cu un mandat de perchezitie. Oamenii si-au facut cercetarea, noi am colaborat cu dumnealor, le-am pus la dispozitie tot ceea ce ne-au cerut. In urma actiunii au fost ridicate doua unitati centrale de calculator si a fost pus SECHESTRU pe 688 de VOLUME achizitionate de BMB in perioada 2008-2012 de la persoana fizica Pavelescu Constantin, persoana fizica in prezent decedata. Lista VOLUMELOR in cauza urmeaza sa fie publicata maine (miercuri – n.r.) pe site-ul bibliotecii”, a afirmat directoarea BMB intr-o declaratie facuta marti seara la sediul bibliotecii.

Ea a precizat ca nu este in masura sa “aproximeze” daca preturile la care au fost achizitionate VOLUMELE au fost sau nu corecte, dar ca in perioada 2008-2013 din totalul de 688 de documente doar trei au fost solicitate pentru a fi consultate.

Citeste si: PERCHEZITII la Biblioteca Metropolitana din Capitala. Prejudiciul estimat la 5 milioane de lei

“Ce pot sa spun este ca eu nu sunt specialist in carte veche si in carte rara, nu pot sa aproximez pretul de dragul de a aproxima preturi si nu ma pot pronunta cu privire la preturi, daca au fost sau nu au fost corecte preturile la care au fost cumparate. Ce pot spune in schimb este ca numarul de solicitari in perioada 2008-2013, deci ani incheiati, al acestor documente, a fost extrem de scazut, mai precis in 2008-2013 in total din 688 de documente au fost 3 solicitari. Este adevarat ca este vorba de colectii cu un regim special, dar acestea se pot consulta cu o cerere la directorul general, deci se pot consulta, numai ca nu au fost solicitate mai mult de trei”, a mai spus Anca Cristina Rapeanu.

Ea a amintit ca cercetarile care au loc se refera la fapte petrecute in perioada anterioara venirii sale ca director general.

“Mai pot spune ca cercetarea cu privire la derularea unor proceduri de achizitie publica pentru contactarea de lucrari, servicii si produse fara respectarea prevederilor legale se refera la fapte petrecute anterior venirii mele ca director general. Eu mi-am inceput mandatul in 2014, ianuarie”, a spus Anca Cristina Rapeanu, care a prezentat cu aceasta ocazie si echipa alaturi de care lucreaza, Gabriela Constantinescu — contabil sef, si Ovidiu Dragulinescu — director adjunct, ambii in functie din iunie 2014.

Citeste si: PERCHEZITII de amploare la primaria VOLUNTARI, intr-un dosar de EVAZIUNE FISCALA

Ea a precizat ca fosta contabila-sef care a ocupat functia in perioada 2010-2012 “a parasit institutia in aprilie prin demisie”, iar din cele 16 persoane vizate de ancheta, doar patru sunt in prezent angajate la BMB.

“Rolul nostru in aceasta ancheta nu este altul decat sa ajutam institutiile statului sa lamureasca ce s-a intamplat aici, daca a fost sau nu a fost ceva gresit, sa putem corecta pe viitor sa nu se intample lucruri rele cu banii publici”, a concluzionat directorul general.

Conducerea Bibliotecii Metropolitane, institutie care apartine de Primaria Capitalei, este banuita de politistii Directiei de Investigare a Fraudelor ca a cumparat VOLUME rare si a falsificat documente in care erau mentionate achizitii de carti obisnuite, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Conform surselor, perchezitiile efectuate marti dimineata in acest dosar au inclus sediul din strada Mendeleev al Bibliotecii Metropolitane iar in ancheta ar fi vizat si directorul institutiei.

Achizitii de carte rara ar fi fost facute prin intermediul unei fundatii, din care ar fi facut parte si directorul institutiei.

Sursa foto: stirileprotv.ro