Aproximativ 10.000 de CREDINCIOSI sunt asteptati sa participe la SLUJBA DE BOBOTEAZA de la MALUL MARII

Aproximativ 10.000 de persoane sunt asteptate, marti, de BOBOTEAZA, sa participe la slujba de sfintire a apelor pe care arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, o va oficia pe malul marii, cu aceasta ocazie fiind pregatite si 130.000 de sticle cu apa sfintita care vor fi impartite credinciosilor.

Festivitatile prilejuite de Botezul Domnului au inceput inca de luni, cand, de la ora 06.00, IPS Teodosie a oficiat Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala ”Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, iar dupa ora 08.00, in prezenta catorva sute de credinciosi, si slujba de Sfintire Mare a apei.

Apa a fost adusa in cisterne ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) ”Dobrogea”, a fost turnata in butoaie mari din lemn, apoi a fost sfintita de arhiepiscopul Tomisului.

In cursul zilei, apa sfintita urmeaza sa fie imbuteliata in 130.000 de sticle din plastic special pregatite pentru credinciosii constanteni. Acestea au fost pregatite si etichetate inca de sambata, cu ajutorul voluntarilor.

Citeste si: ARHIEPISCOPIA TOMISULUI pregateste 130.000 de sticle cu apa SFINTITA pentru BOBOTEAZA

Tot luni, IPS Teodosie va merge la Capela ”Sfantul Nicolae” a Penitenciarului Poarta Alba, unde va rosti un cuvant de invatatura si le va imparti detinutilor Aghiasma Mare, dupa care va fi prezent si la Schitul ”Podromita”, situat langa localitatea Harsova, care are ca hram secundar ”Botezul Domnului”. De aici preotii si credinciosii vor pleca in procesiune pana pe malul Dunarii, unde va fi savarsita slujba de Sfintire Mare a apei, apoi arhiepiscopul Tomisului va arunca trei cruci in apele fluviului, de unde vor fi recuperate de tineri curajosi.

Marti, de BOBOTEAZA, incepand cu ora 08.30, la Catedrala Arhiepiscopala va avea loc Sfanta Liturghie oficiata de catre IPS Teodosie. Dupa slujba, in jurul orei 11.30, clerul si credinciosii vor porni in procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiata slujba de sfintire a apelor. Conform traditiei, IPS Teodosie va arunca in apa marii trei cruci ce vor fi recuperate de tineri care vor infrunta gerul.

Pe faleza vor fi aduse si cele 130.000 de sticle cu apa sfintita, care vor fi aranjate in forma crucii Sfantului Andrei, iar dupa slujba vor fi impartite credinciosilor. Tot in cadrul slujbei de la malul marii, arhiepiscopul Tomisului va sfinti si apa din mai multe butoaie din lemn, aflate in care trase de boi si magari, ce vor pleca apoi in procesiune pe strazile orasului pentru a imparti Aghiasma Mare si celor ce nu vor reusi sa participe la slujba din Portul Tomis.

Citeste si: PREGATIRI DE AMPLOARE la Patriarhie pentru BOBOTEAZA

Masurile de ordine publica in timpul procesiunilor si ceremoniilor religioase prilejuite de BOBOTEAZA vor fi asigurate de peste 250 de jandarmi de la Inspectoratul Judetean Constanta si de la Gruparea Mobila ”Tomis“. De asemenea, un pluton de 18 subofiteri, sub comanda unui ofiter, va face parte din garda de onoare ce va insoti procesiunea spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiata slujba de sfintire a apelor, conform traditiei militare.

Jandarmii vor asigura ordinea publica in timpul manifestarilor religioase, iar la sfarsitul slujbei vor ajuta la impartirea sticlelor cu apa sfintita.

Masuri de ordine publica vor fi luate si pe traseele din Constanta pe care vor merge carele cu butoaie cu apa sfintita, precum si la procesiunile similare organizate la Mangalia, Medgidia, Cernavoda si Harsova. La asigurarea ordinii publice vor participa si lucratori de la Inspectoratul de Politie Judetean Constanta si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Constanta.

Sursa foto: cugetliber.ro