Aproximativ 100.000 de TURISTI si-au petrecut MINIVACANTA de 1 MAI in STATIUNILE din tara

Aproximativ 100.000 de TURISTI si-au petrecut MINIVACANTA de 1 MAI in statiunile din tara, unde au cheltuit in jur de 12,5 milioane de euro, a anuntat luni, printr-un comunicat de presa, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

“Vremea nefavorabila de la sfarsitul saptamanii trecute nu a stricat planurile de vacanta ale romanilor de 1 Mai si aproximativ 99.000 de persoane au innoptat in unitatile de cazare din statiunile din toata tara, cu aproximativ 9% mai multe decat in 2014”, se spune in comunicat.

TURISTII au cheltuit in STATIUNILE romanesti in aceasta perioada, doar pe cazare, peste 20 milioane de lei.

Citeste si: Peste 30.000 de TURISTI pe LITORAL de 1 MAI. CATALIN BOTEZATU a dat STARTUL PARADEI din MAMAIA

“Din datele noastre, putem estima pentru aceasta perioada incasari de aproximativ 35 milioane de lei in toate destinatiile turistice din tara doar din mancare si distractie, in conditiile in care un roman a cheltuit in medie aceeasi suma ca anul trecut, adica 120 de lei pe zi, in afara de cazare si mic dejun”, a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele FPTR.

La aceasta suma se adauga peste 20 milioane de lei pe cazare si mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale romanilor care au mers in MINIVACANTA de 1 MAI in tara de 55 de milioane de lei (aproximativ 12,5 milioane de euro).

Citeste si: Peste 30 de MILIOANE de MICI vor “sfarai” pe GRATARELE ROMANILOR de 1 MAI

In topul preferintelor destinatiilor alese de turisti se afla mediul rural, unde si-au facut minivacanta 40.000 de romani. In statiunile de pe malul marii au fost aproximativ 25.000 de persoane.

Chiar daca la munte s-au anuntat precipitatii, 21.000 de romani si-au rezervat o vacanta intr-unul din hotelurile din statiunile montane, unde au cheltuit doar pe cazare aproximativ 3,4 milioane de lei in sejurul de 2-3 zile. STATIUNILE balneare au fost si ele solicitate in aceasta perioada. Astfel, 12.000 de romani au ales sa-si faca vacanta la bai. Mult mai putini romani s-au orientat spre Delta Dunarii. Este vorba despre 1.000 de persoane, in special pescari pasionati si turisti dornici de inedit.

Pe de alta parte, aproximativ 8.000 de romani au profitat de zilele libere pentru a merge in strainatate, dar numarul acestora a scazut cu 7 la suta fata de anul 2014. Cea mai solicitata destinatie a ramas, ca si anul trecut, Bulgaria, urmata de Ungaria, Grecia, Spania, Turcia.