ARAFAT, despre interventia la COLECTIV: Bucurestiul a facut fata la o situatie care ar fi ingenuncheat multe capitale europene

Secretarul de stat din ministerul Afacerilor Interne, RAED ARAFAT, a vorbit despre cazul Colectiv, pecizand ca poate afirma cu certitudine ca interventia a fost una adecvata, iar  transferul pacientilor in strainatate a fost facut la momentul potrivit, informeaza B1 TV. 

”Ce stiu pana acum este din punctul meu de vedere, al interventiei a fost o interventie adecvata pentru situatia respectiva. Am comparat cu interventii similare din alte tari. Am luat un incediu din SUA. Acolo s-au concentrat 64 de ambulante, noi am reusit sa concentram 57 plus masinile de dezastre. Aceasta reactie a fost una adecvata. Partea de spitale si transfer la spitale. Ce stim cu siguranta este ca Bucurestiul a facut fata la o situatie care ar fi ingenuncheat multe capitale europene. Partea de transfer catre alte tari, am reusit intr-un timp acceptabil si la momentul respectiv s-a facut tranferul a 39 de pacienti. Cativa au plecat pe cont propriu. Faptul ca am dus 39 de oameni in afara Romanieie este un lucru imens. Noi am avut inca din ziua de sambata colaborari cu colegi din alte tari”, a spus secretarul de stat. 

CITESTE SI: RAED ARAFAT: Nu mi s-a cerut sa dau afara angajati din ISU

ARAFAT a vorbit si despre informatiile aparute in spatiul public, referitoare la ascunderea unor cadavre. 

”Mai e aspectul dezinformarilor. Incerci sa creezi o emotie la populatie, ca sa reactioneze si sa faca ceva. Una din probabilitati este ca sa iasa in strada sau sa scazi incredrea in ce se intampla sau in anumiti oameni. Acest lucru inseamna o manipulare. Prima data s-a spus ca am ascuns cadavrele. dupa care s-a corectat nuanta – ii tin sub ventilatoare si anunta pe rand ca au decedat.  Aceasta chestiea a incercat sa se perpetueze. Nu a mers prea departe, dar tentativa a existat”, a spus ARAFAT. 
In ceea ce piveste partea de prevenire a unui astfel de incident, RAED ARAFAT a declarat ca legislatia in acest domeniu era deficitara. 

”La prevenire avem o situatie foarte clara. Legislatia pe prevenire era deficitara. Daca mergeai si il amendai ca nu are autorizatie, plecai si el functiona in continuare pentru ca legislatia nu prevedea nimic. La inceputul acestui an am inceput sa schimbam legislatia, deci problema era identificata. A fost o problema din mai multe parti. S-a acceptat din partea propietarilor ca lasa ca nu pot sa ne faca nimic. S-a acceptat din partea autoritratilor ca legea nu imi permite sa fac mai mult. Acum am inceput intr-adevar sa aplicamn anumite reguli. Pompierii au fost comasati cu protectia civila in 2004 si a iesit ISU. Acest inspectorat est tanar si legislatia mai trebuie perfectata. Are doua aspecte: interventia si prevenirea. Din pacate in partea intervenirii am avut situatii care ne-a semnalat ca exista anumite probleme”, a precizat ARAFAT. 

CITESTE SI: RAED ARAFAT va fi audiat la DNA in DOSARUL COLECTIV

Secretarul de stat a vorbit si despre conflictele de interese din sistem. 

”Cand spunem ca nu ai voie sa lucrezi in doua locuri si nu poti sa te duci si lucrezi la institutii unde intri in conflict de interse, spune toata lumea ca este discriminare. M-am trezit cu paramedicii de la SMURD lucrand cu patroni de ambulante private, in timpul liber. Sunt oameni care risca, care continua si indiferent ce spune regulamentul, gaseste solutii. S-a creat, in ultimii ani, un mecanism in acest sens.  Sunt aspecte individuale pe niste oameni, pe care daca ii prindem ii scoatem din sistem. Vom lua masuri foarte dure cu cei care nu vor respecta legislatia pe partea prevenirii”, a mai declarat RAED ARAFAT. 

Sursa foto: nuv