Arborarea drapelului si cantarea imnului devin obligatorii in scolile din Rusia

Scolile rusesti vor fi nevoite, potrivit unui decret publicat luni de administratia de la Moscova, sa arboreze un drapel national pe cladiri si sa cante imnul Rusiei la reluarea anului scolar.

Textul, la originea caruia se afla Vladimir Putin, si-a fixat drept obiectiv contribuirea la “educatia in spiritul cetateniei si al patriotismului”. El prevede ca drapelul alb, albastru si rosu cu benzi orizontale sa fie arborat in permanenta pe cladirile unitatilor scolare sau in perimetrul acestora, scrie ziare.com. De asemenea, imnul national, ce reia linia melodica a imnului sovietic, va trebui cantat la inceputul noului an scolar, ce are loc de regula la 1 septembrie in Rusia, dar si la inceputul si sfarsitul unor “manifestari publice consacrate sarbatorilor nationale sau municipale”. Acest amendamente aduse legilor existente “asupra drapelului rus” si “asupra imnului rus” vor intra in vigoare la 1 septembrie 2014.

Presedintele rus, aflat la originea acestei initiative, a apreciat, cand a prezentat textul, ca acesta va contribui “la formarea unor patrioti, mai ales in randul tinerilor generatii”, mai noteaza sursa citata. Aproape o treime dintre rusi confunda ordinea culorilor drapelului national, potrivit unui studiu realizat de institutul VTSIOM publicat in august. Totodata, doar putin peste jumatate dintre rusi (54%) cunosc pe de rost primele versuri ale imnului, iar acelasi procent se declara “mandri si admirativi” fata de simbolurile de stat.

Sursa foto: politico.com