Arborii ocrotiti din parcurile Carol si Cismigiu, pusi in valoare cu fonduri norvegiene

Doua proiecte, care au ca scop punerea in valoare a arborilor ocrotiti din parcurile Carol si Cismigiu, cu finantare nerambursabila din granturi ale Guvernului Norvegiei, a fost aprobata, joi, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Daca municipalitatea va obtine fondurile nerambursabile, in cele doua parcuri vor fi efectuate lucrari de intretinere a materialului dendrologic, dar si de amplasare a elementelor pentru informarea populatiei.

In parcul Cismigiu exista arbori ocrotiti din speciile Platanus, Torreya nucifersa, Torreya californica, Cedrus atlantica.

Proiectul pentru conservarea si punerea in valoare a patrimoniului natural reprezentat de arborii ocrotiti din Parcul Carol are in vedere atat efectuarea lucrarilor de intretinere si protejare a arborilor aflati in lista arborilor ocrotiti din municipiul Bucuresti, cat si identificarea si marcarea altor exemplare de arbori ce pot fi declarate monumente ale naturii si introduse in aceasta lista.

Valoarea celor doua proiecte este de 170.000 de euro. Studiile de fezabilitate pentru cele doua proiecte vor fi platite din bugetul local.

Termenul limita pentru accesarea de granturi pentru cele doua proiecte este 24 aprilie.

In urma cu o luna, CGMB a aprobat alte doua proiecte pentru participarea municipalitatii la obtinerea unor fonduri nerambursabile de patru milioane de euro, pentru restaurarea parcurilor Carol si Cismigiu.

Citeste si: Uite cum arata cele mai batrane fiinte de pe Pamant. GALERIE FOTO

Parcul Carol, amenajat din anul 1906, cu o suprafata actuala de aproximativ 45 de hectare, cuprinde specii diferite de arbori foiosi, rasinosi, arbusti decorativi, trandafiri si aliniamente de tei ce includ importante puncte de atractie, intre care Arenele Romane, cu o capacitate de 5.500 de locuri in aer liber, Muzeul Tehnic “Dimitrie Leonida”, Turnul lui Vlad Tepes, care adaposteste un rezervor de apa, Monumentul Soldatului Necunoscut, adus in 1991 de la Marasesti, statuile “Gigantii”, realizate de sculptorul Dumitru Paciurea, si Fantana Cantacuzino – monument de arta in stil neoclasic construit in 1870.

Gradina Cismigiu, monument istoric de categoria A, a fost mentionata documentar din timpul lui Matei Basarab, realizata treptat si finalizata peisagistic in 1847 de Wilhelm Mayer, directorul Gradinilor Imperiale din Viena. In Gradina Cismigiu s-au plantat sute de copaci si flori din diferite zone ale tarii, dar si din Viena. Aici au fost sadite si s-au aclimatizat, pentru prima data in Romania, plante precum platanul, pinul rosu japonez, molidul rosu si magnolia roz.

Arhitectura parcului include numeroase elemente, precum lacul, amenajat in 1848, Gradina de trandafiri, plantata in 1910 si rotonda unde au fost expuse busturile marilor scriitori romani. Pe aleile gradinii sunt monumete de marmura dedicate soldatilor francezi din Primul Razboi Mondial, izvorul Sissi Stefanidi si Izvorul Eminescu. In gradina Cismigiu exista si un loc “La Cetate”, unde se afla ruinele unei manastiri construite de logofatul Vacarescu, in 1756.

Sursa foto: romaniapozitiva.ro