ARENA NATIONALA, dotata cu ECHIPAMENTE pentru intretinerea GAZONULUI. GALERIE FOTO

Primarul general al Capitalei, SORIN OPRESCU, a verificat joi, la ARENA NATIONALA, stadiul pregatirilor pentru meciul Romania-Ungaria care se va desfasura sambata pe stadion.

Cu aceasta ocazie, au fost prezentate noile investitii facute in sistemele de intretinere si mentinere a microclimatului gazonului. Este vorba despre un sistem performant de aerare, irigare, fertilizare si drenare active si unui de insoliere artificiala pentru stimularea fotosintezei (lampi UV care stimuleaza cresterea gazonului), precum si o noua zona dedicata pepinierei de GAZON.

Citeste si: SORIN OPRESCU: Vom face TOT CE ESTE POSIBIL pentru ca Bucurestiul sa fie o GAZDA BUNA pentru meciurile de la EURO 2020

“Ne aflam in pragul sezonului competitional de toamna-primavara, cand vom avea meciuri ale echipei nationale, ale echipelor de club in competitii internationale si pentru Liga I. Practic, in trei luni vor fi in jur de 20 de meciuri. Mai mult decat atat, dupa cum bine stiti, ARENA NATIONALA va gazdui meciuri din turneul final al Campionatului European 2020, drept pentru care trebuie sa mentinem un standard performant la fiecare eveniment sportiv si sa aducem imbunatatiri in raport cu noile regulamente ale UEFA si FIFA. Conform standardelor actualizate UEFA si FIFA, ne mentinem pozitia de stadion Elite (cea mai inalta categorie de clasificare). Concret, luand in calcul si experienta anilor trecuti, pentru ca am intrat deja in sezonul rece, trebuie sa actionam cu prioritate pentru mentinerea gazonului la parametri optimi” a declarat primarul general al Capitalei.

SORIN OPRESCU a mai explicat ca  toate stadioanele moderne din lume detin aceste sisteme de intretinere care aduc o imbunatatire majora calitatii GAZONULUI si implicit prelungesc durata de viata a acestuia. De aceleasi sisteme beneficiaza multe stadioane europene moderne, printre care Real Madrid, Barcelona,  FC Arsenal, Ajax etc.

In ceea ce priveste costurile acestor investitii, reprezentantii municipalitatii au explicat ca, aceste imbunatatiri, inclusiv mentenanta la toate sistemele din stadion (sistem de iluminat, sistem de monitorizare video, circuit TV, sistem de incalzire a gazonului, sistem audio, sistem de climatizare stadion, schimbare gazon, intretinere cub video etc.) au costat in jur de 900 de mii de euro si sunt incluse in contractul de mentenanta multianuala. Aceste echipamente fac parte din pregatirile pentru desfasurarea meciurilor gazduite de Bucuresti in anul 2020, cu ocazia meciurilor din Campionatul European.

Potrivit Primariei Capitalei, in perioada septembrie-octombrie 2014, la Arena Nationala s-au derulat mai multe operatiuni de modernizare. Astfel, a fost instalat in substratul suport al GAZONULUI un sistem performant de aerare, irigare, fertilizare si drenare activa. Bazata pe o unitate centrala de control, instalatia garanteaza o umiditate optima a solului si asigura aerarea in zona radacinilor de GAZON. Operarea sistemului se realizeaza prin intermediul unui panou de comanda si control, extern, prevazut cu taste si afisaj LCD color. De asemenea, unitatea centrala, in cazul in care este necesar, se opereaza si de la distanta, utilizand reteaua locala (LAN).

Citeste si: ROMANIA va gazdui patru meciuri de la EURO 2020 pe NATIONAL ARENA din Capitala. UPDATE

Totodata, a fost montat un sistem de insoliere artificiala pentru stimularea fotosintezei (lampi UV care stimuleaza cresterea gazonului). Pe langa unitatile mobile cu lampi UV, sistemul are in componenta si unitati de analiza gazon si sol, care se mentin in permanenta la nivelul solului, exceptie facand perioadele de desfasurare a evenimentelor de orice tip. Ori de cate ori unitatile mobile sunt instalate pe gazon, unitatile de analiza se amplaseaza sub acestea. In cazul in care unitatile mobile nu sunt amplasate pe suprafata de joc si nu se deruleaza evenimente, unitatile de analiza se mentin la centrul terenului. Alimentarea cu energie electrica a acestora se realizeaza prin intermediul panourilor foto voltaice sau a acumulatorilor.

In plus, a fost reabilitata suprafata acoperita cu gazon sintetic, prin pavimentarea cu pardoseala tip Conipur (tartan) si inlocuirea gazonului artificial din zona Tribunei I (zona incalzire sportivi).  Pe langa acestea, a fost schimbat GAZONUL si a fost modernizata zona dedicata pepinierei de GAZON. Astfel, in cadrul complexului sportiv a fost amenajata o pepiniera destinata reparatiilor punctuale ale GAZONULUI. Mai precis, in aceasta zona de 800 de metri patrati s-a plantat GAZON pe un strat de suport din nisip care poate fi “decupat” si replantat pe terenul de joc. Este unul dintre putinele stadioane din Europa care beneficiaza de aceasta facilitate chiar in incinta complexului, potrivit municipalitatii.

Conform sursei citate, din aceasta iarna stadionul va avea si o prelata activa, care permite patrunderea razelor de soare si UV artificiale si care va face posibila dezvoltarea gazonului si in perioada friguroasa, aducand si o protectie termica, ceea ce inseamna implicit si o reducere a costurilor aferente incalzirii gazonului.

Sursa foto: Primaria Municipiului Bucuresti