ARESTARI in dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii NAGY PETER TAMAS si secretarul general al institutiei, VIRGIL GAMAN, retinuti joi seara in dosarul mitei prin contracte fictive, au fost ARESTATI PREVENTIV pentru 30 de zile, potrivit unei decizii luate vineri de instanta suprema.

Aceeasi masura preventiva a fost dispusa de instanta in cazul celorlati doi retinuti din acest dosar – Claudiu Vasilescu si Haller Zoltan-Jozsef, administratorii unor firme prin care Nagy si Gaman ar fi primit mita.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata tot la instanta suprema.

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii NAGY PETER TAMAS si secretarul general al institutiei, VIRGIL GAMAN, au fost retinuti, joi seara, in dosarul mitei prin contracte fictive, fiind acuzati ca au primit aproape 177.000 de lei, prin intermediul unor firme, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Nagy si Gaman sunt urmariti penal pentru luare de mita si instigare la uz de fals, la fals in inscrisuri sub semnatura privata si la spalare de bani, a precizat DNA.

Citeste si: Europarlamentarul Laurentiu Rebega, urmarit penal de DNA in dosarul de la Ministerul Agriculturii

Alaturi de ei au fost retinuti Claudiu Vasilescu si Haller Zoltan-Jozsef, administratori unor firme prin care Nagy si Gaman au primit mita. Vasilescu si Haller sunt urmariti penal pentru complicitate la luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

In acelasi dosar este urmarit penal si europarlamentarul Constantin Rebega, care a primit, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticoruptie.

DNA a precizat ca Rebega este acuzat de folosire a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial; instigare la spalare de bani; instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata; instigare la uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, in octombrie 2014, cu ocazia organizarii targului Indagra, VIRGIL GAMAN, secretar general al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), si NAGY PETER TAMAS, pe atunci secretar de stat in cadrul MADR, au cerut de la persoane din conducerea firmei organizatoare (Romexpo) suma de 40.000 de euro. Aceasta suma de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 de euro a contractului incheiat intre Romexpo, in calitate de prestator, si MADR, in calitate de beneficiar, urma sa fie virata catre cei doi prin intermediul unei firme agreate de acestia.

“Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au invederat inculpatilor Gaman Virgil-Laurentiu si Nagy Peter Tamas faptul ca suma de 40.000 euro nu poate fi platita catre o singura societate comerciala, intrucat competentele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de pana la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro sa fie platita catre mai multe firme agreate de ei. Astfel, in data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpati, reprezentanti ai Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpatii Vasilescu Claudiu, Haller Zoltan-Jozsef si o alta persoana, suma totala de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Gaman Virgil-Laurentiu”, mai sustin procurorii anticoruptie.

Pentru a ascunde mita, VIRGIL GAMAN si NAGY PETER TAMAS i-ar fi determinat pe administratorii firmelor respective sa intocmeasca, in fals, mai multe contracte de prestari servicii catre Romexpo, mai spun anchetatorii.

Citeste si: PERCHEZITII DNA la Ministerul Agriculturii, intr-un dosar de LUARE DE MITA si SPALARE DE BANI. Un europarlamentar PC, AUDIAT

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas si secretarul general al institutiei, Virgil Gaman, nu au fost inhibati de “recrudescenta” infractiunilor de coruptie si au “desavarsit procesul infractional”, prin metodele folosite in comiterea faptelor, sustin anchetatorii DNA.

“Starea de pericol pentru ordinea publica rezida din mentalitatea infractionala manifestata fatis, rezultata din pretinderea fara menajamente a unor «comisioane» din sumele platite de bugetul de stat, de parca inculpatii s-ar considera cumva indreptatiti sa primeasca o parte din suma totala de bani”, se arata in referatul prin care DNA cere arestarea preventiva a celor doi si a complicilor acestora.

Folosirea unor societati interpuse pentru primirea sumelor de bani, mai spun procurorii anticoruptie, “denota intentia inculpatilor de a se proteja si de a evita primirea in mod direct a banilor” . “Recurgand la aceasta metoda, inculpatii au sperat in zadarnicirea descoperirii acestora de catre organele de urmarire penala, astfel ca o alta masura preventiva (in afara arestarii – n.r.) nu este plauzibil ca ar fi eficienta, tocmai datorita experientei acestora in aranjarea lucrurilor subterane, feriti de privirile celorlalti”, se mentioneaza in acelasi document.

Anchetatorii mai sustin ca Nagy si Gaman au fost “impasibili” la “recrudescenta actuala a infractiunilor de coruptie savarsite, in special, de functionarii statali”. Mai mult, ei si-ar fi desavarsit procesul infractional.

“Recrudescenta actuala a infractiunilor de coruptie savarsite, in special, de functionarii statali, nu a determinat inhibarea instinctelor infractionale ale inculpatilor, acestia dovedindu-se impasibili si desavarsind procesul infractional”, arata procurorii, in documentul citat.

In referat se mai noteaza ca modul de savarsire a faptelor, precum si valoarea folosului urmarit de cei doi contureaza “o vadita stare de pericol pentru ordinea publica, avand in vedere contextul social si economic, si justifica privarea de libertate”.

Anchetatorii DNA redau, in referatul prin care cere arestarea fostului secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas si a secretarului general al institutiei, Virgil Gaman, un pasaj dintr-o discutie avuta de un complice al acestora cu un interlocutor caruia ii spunea ca europarlamentarul CONSTANTIN REBEGA il suna si il “zapacea”.

Procurorii noteaza, in documentul citat, ca la un moment dat, Claudiu Vasilescu, administratorul unei firme, retinut si el in acest dosar, “si-a exprimat dezinteresul fata de obiectul contractului constând in «asigurarea productiei de materiale video», devoalând totodata caracterul fictiv al contractului: «Am operatorul cu mine. Poate si acum sa faca, nu, facem o inregistrare… sa fie acolo.»”.

In plus, noteaza anchetatorii in document, acelasi Vasilescu a tinut sa precizeze faptul ca incheierea contractului a reprezentat doar un ajutor acordat altor persoane (“din punctul meu de vedere, n-am nicio treaba, nicio apasare, e treaba lor. E treaba lor. I-am ajutat….i-am ajutat”) si ca cel care a solicitat banii a fost Laurentiu Rebega”O sa ma sune, o sa ma zapaceasca la cap…Rebega… Europarlamentar… Europarlamentarul lor… Finul lui Daniel… Finul lui Daniel Constantin”.

La scurt timp dupa discutia respectiva, se mai precizeaza in documentul citat, Rebega a transmis intr-un mesaj ca actiunea prevazuta in contract sa fie denumita, formal, “Euroagri”.

In acest dosar, procurorii DNA au facut, joi, perchezitii la Ministerul Agriculturii si la mai multe firme si persoane.

Referitor la dosar, ministrul Agriculturii, DANIEL CONSTANTIN, a precizat ca el nu a fost chemat la DNA si ca, de fapt, nu a fost citat niciodata la acest parchet.

Sursa foto: business24.ro