ARISTOTEL CANCESCU si ION DINITA au fost trimisi in JUDECATA

Dosarul in care presedintele CJ Brasov, ARISTOTEL CANCESCU, este acuzat de fapte de coruptie a ajuns pe masa judecatorilor instantei supreme, dupa ce DNA l-a trimis in JUDECATA alaturi de inculpatii ION DINITA, Viorel Costea, Aurelia Popescu si Cristian Emil Cirica.

Dosarul se judeca in camera preliminara, iar pentru judecarea unei contestatii a lui Cancescu privind masurile asiguratorii, ICCJ a stabilit termen pentru data de 22 decembrie.

Potrivit documentelor de la dosar, firma Gotic SA Brasov, unde ION DINITA era director general, a primit de la CJ Brasov contracte din bani publici cu incalcarea normelor legale, prejudiciul fiind de peste sapte milioane de euro.

Astfel, in perioada 2006-2007, in urma desfasurarii procedurilor de achizitie publica — licitatie deschisa, Consiliul Judetean Brasov, reprezentat de ARISTOTEL CANCESCU, a incheiat doua contracte cu societatea comerciala Gotic SA Brasov, declarata câstigatoare a licitatiilor, reprezentata de ION DINITA.

Citeste si: ARISTOTEL CANCESCU, inca 30 de zile dupa gratii. Mandatul de ARESTARE PREVENTIVA prelungit

Aceste contracte aveau ca obiect intretinerea, reparatia si salubrizarea drumurilor judetene (contractul de achizitii publice nr. 69/ 20.09.2007) si executia, finalizarea si intretinerea drumului Rupea-Racos (contractul de achizitii publice nr. 8798/10.11.2006).

Contractul de concesiune nr. 69/20.09.2007 — privind lucrarile de intretinere, reparatii si salubrizare a drumurilor judetene din Brasov (intretinere si salubrizare in sezonul rece — deszapeziri precum si intretinerea si reparatii pe timp de vara) a fost incheiat pe o perioada de 6 ani, având o valoare totala de 9.724.823 lei cu TVA (8.180.523 lei plus TVA).

Desi in cuprinsul documentului nu erau prevazute modalitati concrete de modificare a pretului contractului de achizitie publica, acesta a fost modificat de cinci ori, in perioada 2008-2012.

Urmare a acestor majorari nelegale, valoarea totala a contractului s-a marit de 10 ori, respectiv a ajuns la suma de 101.750.482 lei cu TVA, fata de valoarea initiala de 9.724.823 lei cu TVA.

Citeste si: Aristotel Cancescu ramane in arest, a decis ICCJ

Procurorii sustin ca actele aditionale au fost semnate de ARISTOTEL CANCESCU, Emil Cirica, Aurelia Popescu, Danut Bancil, Mariana Tiharau, din partea Consiliului Judetean Brasov, iar din partea firmei Gotic SA de catre inculpatul ION DINITA. Acelasi lucru s-a intâmplat si in cazul celui de-al doilea contract, in valoare de 14.064.497 lei cu TVA, pretul acestuia fiind modificat prin trei acte aditionale, in perioada 2008-2010.

Desi lucrarile au inceput efectiv abia in martie 2007, cu alta tehnologie decât cea prevazuta in documentatia achizitiei publice, au fost intocmite situatii de lucrari de catre constructorul SC Gotic SA, care au fost apoi facturate de constructor si achitate de Consiliul Judetean Brasov la nivelul sumei de 1.012.612 lei cu organizare de santier si TVA.

Facturile au fost platite prin ordine de plata semnate de ARISTOTEL CANCESCU, iar din inscrisurile depuse la dosar de Consiliul Judetean a rezultat ca la decontarea acestor sume de bani au stat situatii de lucrari semnate de Ioan Botoman, in calitate de diriginte de santier si rapoarte de activitate lunara intocmite de aceeasi persoana si apoi vizate de directorul DADP, Viorel Costea. Aceste rapoarte atestau date neconforme realitatii in ceea ce priveste felul si cantitatea lucrarilor/materialelor presupus folosite.

DNA mai sustine ca, in vara anului 2007, ARISTOTEL CANCESCU, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean si pentru a-l favoriza pe ION DINITA, a initiat un proiect de hotarâre de consiliu pentru alocarea sumei de 2.900.000 lei, pentru lucrari in realitate neefectuate, prezentând date nereale consilierilor pe care i-a convins astfel sa adopte hotarârea respectiva.

Ulterior, pentru a da o aparenta de legalitate deciziei luate, Cancescu a convocat comisia de negociere, care a decis conform vointei sale.

ARISTOTEL CANCESCU a semnat procesul-verbal intocmit de comisie, iar apoi a dispus decontarea respectivelor sume, cu consecinta prejudicierii UAT Judetul Brasov.

Imediat dupa atribuirea catre SC Gotic SA a contractului de achizitii publice nr. 8798/10.11.2006, au fost virate, cu titlu de servicii publicitate si reclama, in perioada 15 noiembrie 2006 — 29 iunie 2007, importante sume de bani ce au totalizat 384.750 lei, catre SC Canaris SRL, societate detinuta de ARISTOTEL CANCESCU.

Prejudiciul total cauzat bugetului Consiliului Judetean Brasov prin achitarea in mod nelegal a unor sume aferente lucrarilor executate de SC Gotic SA ca urmare a derularii contractelor nr. 8789/10.11.2006 si nr. 69/20.09.2007, este de 32.983.878 lei cu TVA, echivalentul a 7.672.228 euro.

Sursa foto: evz.ro