ARPIM solicita publicarea listei medicamentelor compensate si gratuite

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) solicita printr-un comunicat remis marti presei publicarea “imediata” a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite, in contextul in care in data de 27 martie procesul de transparenta decizionala s-a incheiat.

“Astfel, conform legislatiei, lista poate fi implementata in orice moment. In ultimele doua saptamani, companiile membre ARPIM au fost invitate individual la negocieri cu reprezentantii Cabinetului Primului Ministru, Ministerului Sanatatii, CNAS si ANM pentru identificarea unor modalitati de implementare a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite” se spune in comunicat.

ARPIM subliniaza ca actualizarea listei medicamentelor compensate are la baza o metodologie solida publicata cu aproape un an in urma, prevazuta in legislatia in vigoare si agreata cu Institutiile Financiare Internationale. “Este pentru prima oara in Romania cand medicamentele sunt evaluate dupa o metodologie care respecta standardele internationale si ia in considerare ceea ce se intampla in tarile europene. Cu toate acestea, medicamentele noi nu sunt inca disponibile pacientilor care le asteapta de mai bine de 6 ani, iar medicii nu au posibilitatea de aplicare a ghidurilor europene de tratament. Din 2008 pana azi, tratamentele noi la care ne referim au fost compensate, in majoritatea tarilor din Europa, inclusiv in Albania. In concluzie, pacientii romani nu au acces la tratamente inovatoare, compensate si gratuite la care ceilalti cetateni europeni au acces deja de multi ani”, se mai spune in comunicat.

Citeste si: Perchezitii la medici si farmacisti din trei judete in cazul unor retete medicale fictive

Asociatia mai arata ca este important ca implementarea listei de medicamente compensate si gratuite sa se faca in cadrul promovarii unui pachet consolidat de masuri de reforma esential pentru intreaga industrie farmaceutica. Acest pachet mai cuprinde si implementarea unui mecanism de clawback sustenabil din punct de vedere economic, care nu poate sa ascunda si sa perpetueze lipsa unei bugetari corecte pentru medicamente, in acord cu nevoile romanilor.

“Este esential ca bugetul de referinta sa fie adus la consumul de medicamente compensate din 2012, ceea ce va permite si asigurarea spatiului bugetar necesar pentru revizuirea listei. De asemenea, masurile de reforma fac referire si la stabilirea unei metodologii de calcul al preturilor la medicamente care sa asigure disponibilitatea acestora pe piata din Romania. In absenta unei decizii rapide privind implementarea integrata a acestor masuri, mediul de afaceri va fi nevoit sa isi reevalueze prezenta in Romania prin reconsiderarea nivelului investitiilor si a numarului de locuri de munca create”, se mai arata in text.

Sursa foto: pressalert.ro