Arseni Iateniuk, premierul Ucrainei, va face o vizita la Casa Alba la invitatia lui Barack Obama

Barack Obama, presedintele american, si Arseni Iateniuk vor discuta, miercuri, la Washington despre “cautarea unei solutii pasnice” la criza actuala din jurul Crimeei, a anuntat Casa Alba duminica, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Vizita liderului ucrainean va sublinia “sprijinul puternic al Statelor Unite pentru poporul ucrainean, care a demonstrat curaj si hotarare in cadrul crizei recente”, a precizat Executivul american intr-un comunicat.

Cei doi oficiali vor discuta despre “cautarea unei solutii pasnice la actuala interventie militara a Rusiei in Crimeea, care sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriului ucrainean”, continua textul. Crimea este o provincie situata in sud-estul Ucrainei.

Citeste si: William Hague: Daca Rusia intra in estul Ucrainei, Europa se va confrunta cu un “conflict armat” 

Ei vor discuta, de asemenea, despre “sustinerea pe care o poate aduce comunitatea internationala pentru a ajuta Ucraina sa faca fata problemelor economice”, precum si despre alegerile din perioada imediat urmatoare.

Alegeri prezidentiale anticipate au fost fixate la 25 mai in Ucraina, dar Crimeea urmeaza sa organizeze la 16 martie un referendum in care alegatorii sunt chemati sa aleaga intre alipirea la Rusia si o autonomie net consolidata.

Premierul ucrainean a afirmat ca Ucraina nu va ceda “nici un centimetru din teritoriul sau” Rusiei, dupa ce a calificat joi drept “nelegitima” decizia Parlamentului Crimeei de a decide alipirea peninsulei ucrainene la Rusia. Iateniuk a considerat, de asemenea, ca referendumul organizat in Crimeea la 16 martie nu are “niciun fundament legal”.

Sursa foto: activenews.ro