ARSENI IATENIUK: VLADIMIR PUTIN vrea sa creeze un coridor catre Transnistria prin Odesa

Arseni Iateniuk, premierul ucrainean, il suspecteaza pe presedintele rus, Vladimir Putin, ca vrea sa creeze un coridor catre Transnistria prin Odesa, relateaza Interfax Ucraina, in pagina electronica.

Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite ar trebui sa se alature negocierilor privind conflictul din Donbas, altfel, in cazul unor discutii bilaterale, Ucraina ar putea sa nu reuseasca sa tina piept Rusiei, a declarat premierul ucrainean.

“Sunt in favoarea formatului de la Geneva, a unor negocieri in care sa fie implicate Statele Unite, Uniunea Europeana, Ucraina si Rusia. Noi nu suntem suficient de puternici pentru a negocia pe baze bilaterale, Rusia ar putea juca mai bine, Putin vrea sa obtina un alt conflict inghetat”, a declarat Iateniuk.

CITESTE SI: NATO denunta presiunile si actiunile militare ale RUSIEI din UCRAINA, GEORGIA si MOLDOVA 

Potrivit lui, presedintele rus vrea sa obtina nu numai regiunile Donetk si Lugansk, ci intreaga Ucraina, neputand accepta ambitiile europene ale acesteia si visand la refacerea URSS.

“Primul pas a fost anexarea Crimeei, al doilea crearea unui conflict inghetat in Donbas si al treilea va fi un coridor via Odesa catre Transnistria”, a afirmat premierul. Iateniuk a adaugat, de asemenea, ca reusita reformelor in Ucraina va fi posibila doar atunci cand razboiul din estul tarii se va termina.

CITESTE SI: UCRAINA: Toate vehiculele din al doilea CONVOI UMANITAR rus s-au intors in Rusia 

“Prioritatea cheie nu numai pentru Ucraina, ci pentru intreaga lume este descurajarea Rusiei si oprirea razboiului. Aceasta este o conditie prealabila reformelor ulterioare. Daca reusim sa oprim razboiul, daca reusim sa descurajam Rusia, vom avea o sansa sa atragem investitori internationali devreme ce stiti cat de dificil este sa ii atragem atunci cand artileria si tancurile rusesti sunt la noi in tara (si cat de dificil este) sa restauram increderea in investitorii locali si sa ne concentram pozitiv pe reformele de care tara noastra are nevoie”, a explicat Iateniuk.

Sursa foto: newscom.ua