Articolele-calomnii la adresa candidaților PNL-USR au împânzit Facebook-ul

Publicațiile online respective abundă, însă, și de materiale care ridică în slăvi candidații PSD

Campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie se apropie cu pași repezi de final. Însă, în ultimele zile, Facebook-ul a fost ”inundat” de zeci de articole denigratoare, pline de elemente calomnioase. Deloc surprinzător, aceste fake-news sponsorizate pe bani grei au drept țintă doar candidații PNL și USR! Iar dacă cineva are curiozitatea să ”sape” un pic și/sau să acceseze site-urile care găzduiesc așa-zisele articole vor constata că acestea nu numai că denigrează candidații amintiți, în schimb pe cei ai PSD îi ridică în slăvi!

Reputatul jurnalist Vlad Mixich a făcut, pe pagina personală de Facebook, o radiografie exactă a acestui subiect care îi dezgustă pe majoritatea internauților. În continuare vă prezentăm, în variantă integrală, analiza realizată de Vlad Mixich.

”De câteva zile Facebook îmi tot arăta niște “articole”-calomnii sponsorizate luându-i la țintă în special pe Ciprian Ciucu și pe Nicușor Dan. Iritat de ele, zic ia să văd muma lor cine le sponsorizează, că doar Facebook a început să practice identificarea transparentă a plătitorilor de calomnii politice (da, Facebook face bani din diseminarea de calomnii).

Mă uit mai întâi la pagina Todaynews, care înainte de a-și descoperi vocația știristă s-a numit “Coronițe cu suflet” și “Deco Chic”. Băieții ăștia au băgat doar în ultima săptămână 11.784 de lei în promovarea de atacuri-calomnii la Ciprian Ciucu, candidat liberal la primărie de sector. Practic toate postările în care administratorul acestei pagini a băgat bani sunt știri-calomnii la adresa lui Ciucu. Ia să vedem cine-s băieții ăștia?

Administratorul paginii este curand.ro, un site fantomă înregistrat de o firmă prosperă din domeniul horeca, deținută de un anume Valentin Neagu, cu sediul în comuna Corbeanca. Ca un făcut, primarul comunei Corbeanca, nenea Anton Valeriu fost PSD, fost UNPR, actual PMP, a fost împrumutat cu peste jumătate de milion de euro tot de un Valentin Neagu (conform declarației lui de avere). O fi o coincidență și de nume și de comună și de băgat bani în calomnii politice?

La băieții care bagă bani mulți în calomniile care-l țintesc pe Nicușor Dan lucrurile sunt ceva mai fine, deh, miză politică mai mare = bani mai mulți. Administratorii paginii Știrilocale au cheltuit deja mii bune de lei promovând calomnii despre Nicușor Dan.

Ca un făcut, toate postările negative promovate pe bani de pagina respectivă sunt la adresa candidaților USR și PNL, și toate postările pozitive promovate pe bani sunt despre candidați PSD. Însă e mai greu de aflat cine e în spatele paginii: domeniul e înregistrat în SUA cu identitate protejată, iar numărul de telefon românesc la care am sunat de curiozitate de mai multe ori e închis. Nah, cum e firesc oricărui “jurnalist” de Știrilocale.

În rezumat: la făcut spitale, autostrăzi, poduri, renovat clădiri istorice, nu prea i-a dus capul pe politicienii care ne conduc orașele de ani de zile. Dar la învârtit morișca de împrăștiat kkt – acolo sunt olimpici. Că tot veni vorba, care mă împrumută și pe mine cu juma de milion de euro? Nu a durat mult să găsesc informațiile de mai sus – vreo 15 minute; poate oricine să facă asta și cred că e bine să-și facă publice constatările”, se arată în postarea lui Vlad Mixich.

Vlad Mixich are 41 de ani și este un medic român și un reputat jurnalist care a lucrat la Hotnews, Digi24 și Deutsche Welle. Este directorul Observatorului Român de Sănătate și a fost desemnat de Parlamentul European ca expert independent în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă EU-OSHA și este membru ales în consiliul director al Alianței Europene de Sănătate Publică.

Este autorul mai multor investigații în domeniul medical, semnalând lipsele repetate de medicamente din România sau corupția din instituțiile oficiale din sistemul medical românesc. Începând cu 2015 a devenit activ în politicile de sănătate și economia sănătății, lucrând ca expert internațional în mai multe țări europene și în Statele Unite.

Sursa foto: adevarul