Aruncat în pușcărie, Alexei Navalnîi riscă să moară în orice clipă

Alexei Navalnîi, principalul opozant al regimului condus de președintele rus Vladimir Putin, se află în stare gravă după ce a fost trimis în închisoare. Medicii lui Navalnîi au solicitat permisiunea urgentă de a-l vedea și consulta deoarece acesta ar putea suferi un stop cardiac în orice moment.

Update: Autoritatea penitenciarelor din Rusia a transmis luni că a decis tranfserul opozantului Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei, la un spital destinat deținuților, relatează Reuters.

“O comisie medicală a decis mutarea lui A. Navalnîi la un spital regional pentru deținuți. Starea sa de sănătate este evaluată ca fiind satisfăcătoare și este examinat zilnic de către un medic. Pacientului i s-a prescris terapie pe bază de vitamine, cu acordul său”, a transmis conducerea închisorii, potrivit The Moscow Times.

Stire initiala

Alexei Navalnîi este bolnav și în greva foamei, acesta refuzând să mai mănânce de pe data de 31 martie pentru a protesta față de condițiile precare de detenție. Navalnîi a acuzat că administrația penitenciarului i-a refuzat dreptul la un medic și la medicamente. Avocații săi au spus că are nevoie de consult fiindcă suferă de o dublă hernie de disc, la care se adaugă și problemele cardiace acute.

Medicul personal al lui Navalnîi, Anastassia Vassilieva, și alți trei medici, au solicitat accesul imediat la acesta, prin intermediul unei scrisori adresate serviciilor penitenciare din Rusia, postată sâmbătă pe contul de Twitter al lui Vassilieva.

Nivelul concentrației de potasiu din sângele lui Navalnîi a atins un nivel „critic” de 7,1 mmol / L (milimoli pe litru), „ceea ce înseamnă că pot apărea atât disfuncții renale, cât și probleme grave ale ritmului cardiac în orice minut”, a spus medicul. „Un pacient cu un astfel de nivel de potasiu ar trebui să fie observat în terapie intensivă, deoarece se poate dezvolta oricând o aritmie fatală”, a adăugat cardiologul Iarolav Achikhmine pe Facebook.

Sursa foto: BBC