ASF a aprobat REGULAMENTUL privind veniturile institutiei

ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat regulamentul de venituri ale institutiei, care prevede reducerea mai multor comisioane si tarife, impactul financiar anual al acestor modificari fiind estimat la 10 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei remis, marti, presei.

Cea mai semnificativa scadere este in cazul tarifului pe piata de capital aferent instrumentelor financiare derivate (Market Makeri) care se reduce cu 75%, pana la 0,01 lei/contract, de la 0,04 lei pe contract. De asemenea, tariful pe piata de capital aferent contractelor cu instrumente financiare derivate scade cu 62,5%, la 0,03 lei/contract fata de 0,08 lei/contract.

CITESTE SI: ANUNT SOC: SE SCUMPESC ASIGURARILE DE LOCUINTA?

Conform sursei citate, regulamentul, care va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2015, prevede reducerea cu 21% a cotei aferente sectorului de pensii, de la 0,38% din valoarea contributiilor brute incasate de fond la 0,3%, precum si diminuarea cu 2,5% a cotei lunare de 0,008% din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat, pana la nivelul de 0,0078%.

Cota aferenta activului net la fondurile de investitii (organismelor de plasament colectiv) se va reduce de la 0,1% cota anuala (echivalent lunar 0,008333%) la 0,0078% lunar (minus 6,02%), iar Potrivit ASF, de la 1 ianuarie 2015, se va aplica o reducere si la cotele aplicate ofertelor publice de valori mobiliare si se va stabili un plafon maxim privind sumele incasate.

CITESTE SI: Va creste pretul la gaze? Ministrul Razvan Nicolescu: Factura este posibil sa creasca cu cateva procente 

Totodata, vor fi diminuate sau eliminate si alte cote si tarife aferente pietei de capital, in vederea simplificarii sistemului actual.

‘Autoritatea de Supraveghere Financiara isi exprima convingerea ca, prin aceste modificari, dar si prin alte masuri luate recent (Proiectul STEAM si masurile adoptate pentru eliminarea obstacolelor identificate in documentul ‘8 bariere sistemice in dezvoltarea pietei de capital’), accesul pe piata de capital din Romania va fi mai usor, iar piata financiara non-bancara din Romania isi va consolida dezvoltarea sustenabila prin reglementari inteligente si favorabile investitorilor’, precizeaza institutia.

Sursa foto: economica.net