ASF – reguli noi pentru asiguratori referitoare la RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) interzice companiilor de ASIGURARE sa modifice tarifele de prima pentru asigurarile de RASPUNDERE CIVILA AUTO (RCA) mai devreme de 12 luni de la ultima schimbare notificata, precum si acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a anuntat, joi, prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, intr-o conferinta de presa.

ASIGURATORUL RCA are obligatia de a utiliza tarife de prima RCA, astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de ASIGURARE RCA, iar aceasta prevedere nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de ASIGURARE, a precizat oficialul ASF, potrivit Mediafax.

Citeste si: VESTE BUNA PENTRU ROMANI: SE IEFTINESTE BENZINA

Norma ASF privind RCA intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015 si face parte dintr-un set de trei norme adoptate de ASF, care vizeaza masuri prudentiale cu impact direct asupra soliditatii industriei asigurarilor, predictibilitatii tarifelor RCA si protectiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare.

Companiile de ASIGURARI din Romania practica substituirea pretului asigurarilor RCA din alte linii de business si, comercial, au subventionat pretul pentru RCA din alte linii de business, in conditiile in care, spre deosebire de asigurarile CASCO si de proprietati, care sunt profitabile, RCA reprezinta o piata care inregistreaza pierderi.

Modificarile normei RCA vizeaza in principal activitatea de subscriere a POLITELOR RCA si asupra activitatii de constatare si lichidare a daunelor.

Citeste si: INS: CU CAT AU CRESCUT PRETURILE DE CONSUM SI LA CAT A AJUNS INFLATIA

Potrivit oficialului ASF, in 2013, tarifele medii pentru RCA au crescut de la 20% pana la aproximativ 50%, iar comisionul mediu al intermediarilor este de 18%.

Sursa foto: business24.ro