ASF a decis INTRAREA IN FALIMENT a societatii ASTRA ASIGURARI. PONTA: Trebuie gasiti vinovatii. Niciun asigurat nu este in pericol. UPDATE

UPDATE 18:57: Premierul VICTOR PONTA a a declarat, miercuri, dupa decizia ASF de declarare a falimentului Astra Asigurari, ca trebuie gasiti vinovatii dupa “aceasta frauda imensa”. Totodata, seful Executivului îi linisteste pe asigurati precizand ca acestia nu vor avea de suferit în urma deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara.

“Dupa mai multi ani ( prea multi dupa parerea mea) ASF a spart buboiul de coruptie si fraude de la ASTRA ASIGURARI / inca din 2013 Guvernul, ASF si BNR am sesizat organele penale si am informat public asupra incredibilelor matrapazlacuri facute de Dan Adamescu ( paguba este estimata la cel putin 500 milioane lei ) / dar protectia politica si mediatica pe care acesta a cumparat-o de-a lungul anilor a fost extrem de eficienta ( din banii deturnati de la asigurati 120 milioane de lei au fost folositi pentru finantarea “deontologilor” de la “Romania Libera” care si azi dau lectii de morala tuturor in timp ce incaseaza bani furati iar politicienii PDL/PNL stimulati generos au luptat cu toate armele ca sa-l protejeze pe generosul domn Adamescu, cel care si acum se plimba linistit prin strainatate si sfideaza opinia publica! ).

Vreau sa spun foarte clar ca niciun asigurat ( persoana fizica sau juridica) nu este in pericol, masurile luate de ASF In baza legislatiei acopera orice risc – dar refuz sa accept ca pt 500 milioane frauda si dupa ce a fost falimentata intentionat cea mai mare societate de asigurari din Romania vom ramane iar fara niciun vinovat!!!”, a scris PONTA pe Facebook. 

 UPDATE 15.10 Presedintele ASF, MISU NEGRITOIU, a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca societatea ASTRA ASIGURARI va intra in FALIMENT:

“Potrivit concluziilor raportului inaintat de administrator, sunt indeplinite toate cele trei conditii care indeplinesc STAREA DE INSOLVENTA.
In urma acestei analize, consiliul ASF a adoptat urmatoarele solutii: […] RETRAGEREA AUTORIZATIEI DE FUNCTIONARE si INTRAREA IN FALIMENT a societatii ASTRA ASIGURARI”, a declarat presedintele ASF.

STIRE INITIALA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va organiza, miercuri de la ora 15:00, o conferinta de presa avand ca subiect situatia ASTRA ASIGURARI, potrivit unui anunt al autoritatii.

ASTRA ASIGURARI, aflata in administrare speciala de un an si jumatate, avea nevoie de 425 milioane de lei pentru redresarea financiara, dar majorarea de capital demarata in acest sens a esuat in 19 august. Ulterior, actionarii majoritari ai ASTRA ASIGURARI, societate controlata de omul de afaceri DAN ADAMESCU, au propus catre ASF sa aduca, in doua etape, cei 425 milioane lei pana la 30 septembrie 2016, insa in urmatoarele conditii: sa fie revocata administrarea speciala, sa fie permisa preluarea AXA Life de catre ASTRA ASIGURARI si sa fie revocata decizia luata in luna mai de ASF care a limitat activitatea de subscriere a asiguratorului, noteaza hotnews.

CITESTE SI: CNAS: APROAPE 5.000 DE PACIENTI AR PUTEA PRIMI DIN IULIE NOUL TRATAMENT PENTRU HEPATITA C

Majorarea de capital de 425 milioane de lei de care avea nevoie ASTRA ASIGURARI, aflata in administrare speciala de un an si jumatate, s-a incheiat, miercuri, 19 august, cu un esec. KPMG Advisory, administratorul special, care nu concepea un plan B pentru redresarea asiguratorului detinut de omul de afaceri DAN ADAMESCU fara acest aport masiv de capital, a anuntat ca procedura s-a incheiat fara subscrieri de capital semnificative si fara sa fie investitori care sa solicite o prelungire a procesului de majorare de capital.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca va lua o decizie in privinta ASTRA ASIGURARI, in data de 26 august, dupa ce va analiza concluziile unui raport pe care KPMG trebuie sa i-l transmita cu privire la derularea intregului proces de redresare la aceasta societate.

Datele publicate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de catre SSIF Broker, societatea care a intermediat operatiunea de majorare de capital, arata ca in ultima etapa, incheiata in data de 19 august, s-au vandut 0 actiuni.

CITESTE SI: ANAF A SCAPAT DE PROCEDURA DE INFRINGEMENT A COMISIEI EUROPENE

Luni, 24 august, actionarii majoritari ai ASTRA ASIGURARI, companie controlata de omul de afaceri DAN ADAMESCU, au propus catre ASF un nou plan de redresare financiara, care va consta intr-un aport de 150 milioane de lei la capitalul social al societatii pana la 31 decembrie 2015 si a inca 275 milioane de lei pana la 30 septembrie 2016, concomitent cu indeplinirea unor conditii. Actionarii ASTRA ASIGURARI solicita revocarea administrarii speciale, incetarea mandatului KPMG ca administrator special, preluarea AXA Life de catre ASTRA ASIGURARI si revocarea deciziei luate in luna mai de catre ASF care a limitat activitatea de subscriere a asiguratorului.

Sursa foto: economica