Aspecte importante în procesul de selecție al ușilor de interior

Procesul de amenajare al unei locuințe este întotdeauna unul de durată și care necesită multă energie și creativitate. Procesul de mobilare s-a încheiat, toate culorile se îmbină armonios, dar a mai rămas un ultim aspect – ușile de interior. În general, ușile sunt ultimele taskuri de pe listă în procesul de amenajare. Dar asta nu înseamnă că nu sunt importante. Folosite intens, cu un caracter atât funcțional cât și estetic, ușile sunt ca o carte de vizită pentru locuința ta și merită mai multă atenție.

Cauți o ușă de interior? Aspecte importante de luat în calcul

Procesul de achiziție al ușilor de interior nu este întotdeauna cel mai simplu, întrucât alegerea lor trebuie să țină cont de stilul de amenajare abordat în restul locuinței.

Indiferent că discutăm de material, stil sau paleta de culori, avem suficiente variabile de care trebuie să ținem cont în momentul în care alegem ușa câștigătoare.

Alegerea materialului

Cel mai probabil, criteriul principal de selecție este materialul de construcție al ușii. În funcție de preferințele tale, există o gamă suficientă disponibilă din care să alegi, dar cele mai populare alegeri sunt în general ușile din lemn și cele din MDF.

Ușile din lemn

Ușile din lemn sunt o opțiune extrem de populară, fiind o alegere clasică și elegantă. Acest material permite ca ușile să fie personalizate, cu o paletă largă de culori și design-uri, astfel fiind ușor de integrat în stilul de design al locuinței.

Ușile din lemn sunt rezistente, oferă confort termic și fonic, iar indiferent de camera unde le vei monta, cu siguranță vor aduce un plus estetic semnificativ.

Ușile din MDF

MDF-ul este un material foarte popular în producția de mobilă, prescurtarea sa venind de la Medium Density Fiberboard, adică un ansamblu creat din plăci de fibre cu densitate medie. Din punct de vedere calitativ, acesta este superior lemnului, deoarece este mai neted și nu prezintă imperfecțiuni, astfel fiind mai ușor de proiectat și de vopsit.

Un alt plus este faptul că MDF-ul nu se fisurează, astfel eliminând riscul apariției așchiilor.

Interiorul ușii – gol sau miez cartonat

Din punct de vedere la prețului, ușile cu miez gol sunt mult mai accesibile decât cele cu miez plin. Acest aspect face ca ușile cu miez gol să fie o opțiune populară pentru bugetele de amenajare mai reduse, fiind și semnificativ mai ușor de instalat datorită greutății mai mici.

În schimb, ușile cu miez plin au un aspect mai premium, sunt mai rezistente și oferă o izolare fonică superioară în comparație cu ușile cu miez gol.

Culoarea ușii

După cum am menționat și anterior, este foarte important ca alegerea culorii unei uși să se facă tinând cont de designul și culorile camerei unde aceasta va fi instalată.

Din fericire, există suficiente opțiuni pe piață, iar în cazul în care chiar nu găsești culoarea preferată, atunci poți opta pentru varianta de a colora ușa la comandă.

Montaj și garanție

Este important de știut că un producător sau distribuitor de uși de interior cu experiență va oferi întotdeauna servicii de montaj și garanție.

În general este bine să optezi pentru servicii de montaj pentru ușile achiziționate, întrucât lucrările efectuate de profesioniști vor beneficia și de o garanție.

Spre exemplu, la Rom Decor, un important producător și distribuitor de uși de interior, se oferă servicii profesioniste de măsurători și montaj pentru gama de uși de interior Porta Doors, iar în momentul când montajul este efectuat de un montator autorizat Porta, atunci garanția oferită pentru uși este extinsă la 5 ani, in loc de 2.