ASTARASTOAE: Romania a cheltuit 3,5 miliarde de euro pentru pregatirea MEDICILOR care lucreaza in UE

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, VASILE ASTARASTOAE, spune ca Romania a cheltuit 3,5 miliarde de euro pentru pregatirea MEDICILOR care lucreaza in UE, dar nu a primit “nici macar un euro inapoi” din partea tarilor care si-au rezolvat problema de sanatate angajand medici romani.

Potrivit lui ASTARASTOAE, in tarile UE lucreaza 21.000 de MEDICI romani, care au inceput sa plece din tara din 1990.

“Dintre acestia, 14.100 de MEDICI au plecat de la 1 ianuarie 2007. In Franta, sunt 4.300 de MEDICI romani care reprezinta 60 la suta din totalul MEDICILOR straini care lucreaza in aceasta tara, in Marea Britanie sunt circa 4.000 de MEDICI romani, pe locul doi dupa MEDICII indieni, in Belgia sunt 2.600 de MEDICI romani, iar in ultimii trei ani, dupa o politica agresiva din partea Germaniei, sunt 3.100 de MEDICI in aceasta tara, urcand de pe locul sapte pe locul trei intr-un top al MEDICILOR straini care lucreaza aici”, a spus presedintele CMR.

Vasile Astarastoae a adaugat ca o evaluare pe termen scurt arata ca peste patru ani, din cauza imbatranirii populatiei si inversarii piramidei varstelor, numarul de afectiuni cronice va depasi numarul afectiunilor acute.

“O evaluare care s-a facut arata ca, in tarile puternic dezvoltate economic, 50 la suta din posturile de MEDICI vor fi vacante. Productia universitatilor de medicina din aceste tari poate sa acopere 11 la suta, deci raman aproape 40 la suta din posturi vacante, asta echivaleaza cu 150.000 de posturi de MEDICI vacante in toate aceste tari. Unitatile medicale vor veni si vor lua MEDICII din Romania fiindca e o tara membra UE, iar formalitatile de angajare sunt mai simple, iar scoala medicala romaneasca e in continuare cunoscuta si recunoscuta”, a explicat presedintele CMR.

Citeste si: Astarastoae: Romania risca sa ramana fara medici in cativa ani

In aceste conditii, a spus VASILE ASTARASTOAE, Romania risca sa ramana fara MEDICI dupa ce a cheltuit bani multi sa ii pregateasca.

“Noi am cheltuit pentru toti MEDICII care au plecat 3,5 miliarde de euro numai pentru educatie, liceu, facultate, rezidentiat. Nu punem in calcul faptul ca sistemul a ramas deficitar si nu am primit din partea tarilor care si-au rezolvat problema de sanatate nici macar un euro inapoi. Obedienta celor care ne-au guvernat si ne guverneaza se manifesta fata de Bruxelles, cum era inainte fata de Moscova, prin aceea ca niciunul nu a solicitat acest lucru”, a spus Vasile Astarastoae.

El a declarat insa ca problema a fost luata in discutie de Comitetul Permanent al MEDICILOR Europeni, care a ajuns la concluzia ca trebuie sa existe “un mecanism de compensare”.

“Nu spune nimeni ca tara care a luat un MEDIC trebuie sa ii plateasca cheltuielile, dar exista alte mecanisme care sa ne ajute sa supravietuim. UE poate finanta proiecte si programe pe domeniul sanatatii care, pana acum, nu erau considerate programe structurale. Trebuie sa existe la nivel european un tratament preferential si sume mai mari acordate tarilor care exporta medici. Daca atunci cand pleaca un fotbalist clubul castiga milioane, un spital, cand ii pleaca MEDICUL, pierde, nu castiga nimic, desi celalalt (care il angajeaza – n.r.) isi rezolva problema”, a spus VASILE ASTARASTOAE.

Citeste si: Migratia medicilor romani: Aproape 14.000 de specialisti au plecat in strainatate in ultimii 6 ani

Presedintele CMR a adaugat ca mai este nevoie de programe de instruire si de transfer de cunostinte si tehnologii.

Potrivit sursei citate, in 2011, in spitalele romanesti lucrau 21.400 de MEDICI, insa la 1 noiembrie 2013 mai lucrau doar 14.100 de MEDICI.

“Unii s-au pensionat, altii au murit, dar majoritatea au plecat sa lucreze in strainatate”, a mai spus ASTARASTOAE.