Astazi incepe in Romania construirea celui mai mare laser din lume

Constructia cladirii celui mai mare laser din lume va incepe astazi la Magurele.

Conform autoritatilor, puterea noului laser ar putea duce la teleportarea din “Star Trek”. Laserul ce va fi construit la Magurele urmeaza sa fie asezat pe amortizoare seismice, astfel incat sa se evite un dezastru ce ar putea fi provocat de vibraţii, iar corpul dedicat fasciculului gama va avea nu mai puţin de 12 niveluri subterane.

Proiectul european ELI-NP va demara prin construirea unui complex, lucrarile fiind programate sa se incheie anul viitor. Celelalte doua constructii care vor face parte din proiect sunt doua lasere si un fascicul gama.

Complexul dedicat acestui proiect va mai avea o cladire de birouri, pe o suprafata de aproape 1.000 de metri patraţi, o casa de oaspeti cu aproximativ 30 de camere, un corp dedicat laserelor, cu opt niveluri subterane, un corp pentru fasciculul gama, cu 12 niveluri sub pamant si un corp dedicat laboratoarelor.

Puterea laserelor ELI-NP va fi una impresionanta, 10PW fiecare, adica 10 milioane de miliarde de wati, puterea echivalenta a 100.000 de miliarde de becuri de 100W.

Sursa foto: libertatea.ro